Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kans op RS-virus veel kleiner door vitamine D

09-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
baby_19.jpg
Door ervoor te zorgen dat ze genoeg vitamine D binnenkrijgen tijdens hun zwangerschap, kunnen vrouwen het risico op luchtweginfecties in het eerste levensjaar van hun baby terugdringen. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.
De onderzoekers bekeken het vitamine D-gehalte in het navelstrengbloed van 156 baby's en volgden het kind gedurende het eerste levensjaar. Kinderen met een te lage concentratie vitamine D bleken veel meer kans te hebben op een infectie met het RS-virus (RSV). In Nederland worden jaarlijks tweeduizend kinderen opgenomen in het ziekenhuis met RSV, van wie 150 op de intensive care. Het is een typische winterkwaal: in deze tijd van het jaar komt het virus niet voor. De onderzoekers raden zwangere vrouwen aan zich aan het advies van de Gezondheidsraad te houden en vitamine D-supplementen te nemen tijdens de zwangerschap. ,,Op die manier kunnen ziektegevallen bij kinderen voorkomen worden'', aldus kinderarts Louis Bont. Mensen krijgen vitamine D binnen door hun voeding. Het zit vooral in vlees en vette producten. Maar mensen maken ook zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Bepaalde groepen, zoals zwangere en gesluierde vrouwen maken niet voldoende vitamine D aan. Daarom is het belangrijk dat zwangere vrouwen supplementen slikken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!