Kassa

Kans op verhoging pensioenen wordt steeds groter

21-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
pensioenen 1127

Ondanks de oorlog in Oekraïne, hopen de grote Nederlandse pensioenfondsen eindelijk weer de pensioenen te kunnen verhogen. De fondsen staan er nu financieel beter voor, vanwege de oplopende rente afgelopen kwartaal.

De verwachting is dat de overheid bepaalde regels voor de fondsen gaat versoepelen, waardoor de kans groter wordt voor een verhoging van de pensioenen voor miljoenen Nederlanders.

Financiele verplichtingen stukken lager

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ambtenarenfonds ABP legt uit dat fondsen van de gestegen rente profiteren. Zo komen hun financiële verplichtingen opeens stukken lager uit. Op die manier worden de verliezen gecompenseerd met de verliezen die zijn ontstaan door de Russische inval in Oekraïne. Toen kreeg te aandelenmarkt flinke tegenwind. 

ABP teerde in de voorbije periode wel circa 21 miljard euro in op zijn vermogen, vooral omdat bepaalde aandelen en obligaties in waarde zijn gezakt.

Beleidsdekkingsgraad verlagen voor hogere pensioenen

De beleidsdekkingsgraad is de belangrijkste graadmeter voor de fondsen. Deze is tot 106,5 procent opgelopen bij ABP. Dit betekent dat het grootste fonds van Nederland voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen bijna 1,07 euro in kas heeft. 

Met de huidige regels is dit niet voldoende om de pensioenen te verhogen, maar er ligt een voorstel bij het parlement om de grens per 1 juli naar 105 procent te verlagen. 

CNV pleit voor verhoging

Ook vakbond CNV pleit ervoor zo snel mogelijk de pensioenen te verhogen. Volgens de vakbond zijn de dekkingsgraden historisch hoog. Maar tegelijkertijd keldert de koopkracht van senioren door de hoge inflatie. Hierdoor zitten tientallen CNV-leden klem, aldus de vakbond. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!