Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kans op inbraak 50 procent hoger tijdens feestdagen

10-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inbreker 1127
De kans om slachtoffer te worden van een inbraak is tijdens feestdagen ruim 50 procent hoger dan op een ‘normale’ dag. Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars. Het dievengilde slaat graag zijn slag tijdens kerst, oud en nieuw en op Koningsdag, blijkt uit claims die bij verzekeraars binnenkomen.
De jaarlijkse monitor toont aan dat het aantal inbraakclaims in de maand december veruit het hoogst is. Met een gemiddelde van 7121 claims in de afgelopen vier jaar steekt dat aantal schril af tegen de 'veiligste' maand juni waarin gemiddeld 4866 claims binnenkomen bij verzekeraars.
Over 2019 is een lichte daling te zien in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering naar aanleiding van een inbraak. "Maar de piek tijdens de feestdagen blijft, dat baart ons zorgen", zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

Flevoland in trek bij dieven

Het aantal inbraakclaims daalde vorig jaar in de provincie Limburg het sterkst met 13,9 procent. In Gelderland was de grootste toename: 7,5 procent. Het hoogste aantal claims (100,2 per 10.000 huishoudens) kwam uit Flevoland.
Het aantal claims voor woninginbraken daalde vorig jaar met 0,7 procent ten opzichte van 2018. Een mogelijke verklaring voor de dalende trend van inbraken in de afgelopen jaren is dat consumenten zich meer bewust zijn van het inbraakrisico en betere preventiemaatregelen nemen. Ook de politie en gemeenten hebben de laatste jaren meer ingezet op de aanpak van de inbraakproblematiek.

Door corona minder inbraken verwacht

Omdat veel mensen wegens het coronavirus en de maatregelen daartegen dit jaar thuis zullen blijven rond de feestdagen, is de verwachting dat het aantal woninginbraken in 2020 relatief lager zal uitvallen, zei Weurding donderdagochtend op Radio1. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!