Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kankerverwekkende stoffen geloosd bij Flevoland

25-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
519 keer bekeken
  •  
Scheepsvaart 1127

Volgens Omroep Flevoland wordt er structureel kankerverwekkende stoffen geloosd in de wateren rondom Flevoland. Dit gebeurt op zogenaamde ‘gedoogroutes, terwijl Flevoland een verordening heeft die dit nadrukkelijk verbiedt. 

Volgens de omroep gebeurt het tussen honderd en vierhonderd keer per jaar dat kankerverwekkende stoffen in het Marker- en IJsselmeer terechtkomen. Dit gebeurt tijdens het zogenaamde ‘ontgassen’; het schoonmaken van de tanks van schepen. 

Langs bebouwing en Natura 2000-gebieden

Wat vooral zorgelijk is, is dat dit gebeurt op plekken langs bebouwing, Natura 2000-gebieden en delen van Nationaal Park Nieuwland. De omroep benoemt daarbij dat het erop lijkt dat de provincie Flevoland niet op de hoogte is van de gedoogroutes die langs die gebieden gaan. 

Inspectie en Provincie

De woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport vertelt aan de omroep dat als Flevoland niet wil dat er gassen worden geloosd, dat zij daar zelf op moet handhaven. Tot op heden zou nog geen melding zijn gedaan vanuit de provincie. 

De provincie Flevoland heeft daarop laten weten dat de Omgevingsdienst moet handhaven op het verbod om gassen de lozen in de wateren van Flevoland. Daarentegen geeft de Omgevingsdienst aan dat het handhaven van het verbod niet is ingebracht in het takenpakket.

Europees verbod

Tot slot meldt de omroep dat de overheid een afwachtende houding aanneemt totdat er een Europees verbod komt. Dat gebeurt mogelijk in 2026. In het uitgebreide artikel van Omroep Flevoland wordt dieper ingegaan op de kwestie.

Bron: ANP/Omroep Flevoland

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!