Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kandidaten staatsexamens voortgezet onderwijs zijn begonnen

11-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
examen

Aanstaande maandag begint voor de meeste eindexamenkandidaten de examenperiode. Voor een deel van de kandidaten die staatsexamen doen begint deze uitdaging vandaag al. Zo'n 8700 kandidaten doen dit jaar staatsexamens, ziet het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Van hen zit ongeveer de helft op speciaal onderwijs.

In het speciaal onderwijs is het staatsexamen gangbaar, omdat de meeste scholen geen examenlicentie hebben. Daarom nemen medewerkers van het CvTE de examens daar af.

De andere helft van de kandidaten is vrij divers. Zo zijn er onder de groep mensen die staatsexamen doet bijvoorbeeld vroegtijdige schoolverlaters die toch een diploma willen halen, leerlingen van particuliere scholen en scholieren met een chronische ziekte. Ook topsporters, gedetineerden en ouderen maken gebruik van de staatsexamens.

Onderdelen staatsexamens

Het staatsexamen bestaat net zoals in het reguliere voortgezet onderwijs uit twee onderdelen, namelijk: het zogeheten college-examens en het centraal schriftelijk examen. Deze laatste is voor alle leerlingen van hetzelfde niveau gelijk. Voor staatsexamenkandidaten volgen in juli en augustus ook nog mondelinge examens.

Dinsdag zijn staatsexamenkandidaten aan hun schriftelijke college-examens begonnen. Hun talenkennis wordt als eerste getoetst.

Gelijkwaardig diploma

"Een staatsexamendiploma is gelijkwaardig aan een diploma van een reguliere school in het voortgezet onderwijs en heeft dezelfde maatschappelijke waarde", schrijft het CvTE. "Wat omstandigheden en vorm van het examen betreft is maatwerk voor de kandidaat het motto. Aan de exameneisen wordt echter niet getornd. Het examen moet wat moeilijkheidsgraad betreft op het niveau van de exameneisen blijven."

Net als bij de reguliere examens krijgen kandidaten een extra herkansingsmogelijkheid. Ook mogen ze als dat nodig is om te slagen één vak laten vallen. Dat mag echter geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!