Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kan je leven zonder afval?

10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
195x90-afval.jpg
Emily-Jane Lowe-Townley woont met man en drie kinderen in Baarn. Sinds kort zijn ze overgestapt op een andere levensstijl: leven zonder afval! Wat komt daar allemaal bij kijken?
'Verbazingwekkend makkelijk'
"Het is best een uitdaging omdat tegenwoordig bijna alles verpakt zit in plastic maar na een paar weken lukte het verbazingwekkend makkelijk om bijna geen afval te maken. Helaas is niet alles verkrijgbaar zonder verpakking maar ik doe mijn best om altijd alternatieven te zoeken."
"Het geeft een enorm voldaan gevoel wanneer ik plastic-vrij boodschappen doe en de vuilnisbak maar niet vol komt. We kopen alleen maar pure producten en maken veel dingen zelf. Het is een fijne manier van leven en ik raad het iedereen aan om het zelf ook te proberen!"
Voorbeeld
"Een jaar geleden zag ik op televisie een gesprek met Bea Johnson, een Frans-Amerikaanse. Zij zette een weckpot op tafel: dat was al haar afval voor een heel jaar. Ik stond echt stil in de ochtendstress. Ik heb ik haar boek 'zero-waste-home' (een huis zonder afval) gelezen. Ik dacht onmiddellijk: dit moet ik ook doen."
Markt
“Als ik naar de markt ga neem ik lege potjes mee (voor noten en olijven), een aantal katoenen tasjes (voor alle groenten) en een grote katoenen tas voor de aardappelen. De kaas die ik koop wordt in een zelfgemaakte 'bee’s wrap' gewikkeld, een speciale lap om de kaas vers te houden." Op de markt vertelt de kaasboer dat hij is geïnspireerd geraakt door Emily: de plastic koffie bekertjes zijn vervangen door een mok.
De katoenen tasjes voor de groenten, fruit en aardappelen maakt Emily zelf. Inmiddels verkoopt Emily de tasjes ook via haar blog .
Luiers
"Toen ik hoorde van de moderne wasbare luiers was mijn tweede kind al bijna zindelijk. Ik dacht: Mochten we een derde krijgen dan gaan ik geen wegwerpluiers meer gebruiken. Die luiers geven zo’n afvalberg! Je halve kliko zit vol. Ik heb begrepen dat je, per kind, zo’n duizend kilo afval produceert! Bij de jongste gebruiken we wasbare luiers! Dat werkt fantastisch!"
"In het begin was ik een beetje huiverig over wat ik mezelf op de hals had gehaald maar het  voelt heel goed. Je ziet gelijk resultaat en dat is geen klein verschil – dat is een gigantisch verschil!"
De Vijf R’s van Bea Johnson
1 Weigeren (Refuse) : Weiger producten die je niet nodig hebt
2 Verminderen (Reduce) : Verminder wat je consumeert, genoegen nemen met die dingen die je hebt.
3 Hergebruik (Re-use) : Gooi iets niet gelijk weg maar geef het een tweede leven.
4 Recycle: Heb je papier, glas of blik? Recycle het, gooi het niet zomaar weg.
5 Composteren (Rot): Composteren wat je overhoud.
Emily-Jane beschrijft haar leven zonder afval op levenzonderafval.blogspot.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!