Kassa

Kamp ziet AOW-plannen niet snel teruggedraaid

  •  
10-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen-echtpaar-117_11.jpg
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) ziet geen weg meer terug na de verhoging van de AOW-leeftijd met ingang van volgend jaar. Kamp verwacht niet dat de plannen voor een hogere pensioenleeftijd van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie worden teruggedraaid na de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.
Meerderheid
Dat heeft de minister dinsdag geschreven aan de Eerste Kamer, die zich later op de dag buigt over een wetsvoorstel van Kamp dat uitvoering geeft aan de plannen van de vijf partijen uit het Lenteakkoord. Deze partijen hebben een meerderheid in de Senaat en zullen naar verwachting ook instemmen met de plannen.
Aannemen wetsvoorstel
Zodra het wetsvoorstel is aangenomen, gaat de AOW-leeftijd volgend jaar voor het eerst sinds de invoering van de oudedagsvoorziening in 1957 omhoog. Dat zal in 2013, 2014 en 2015 steeds met 1 maand gebeuren, in 2016, 2017 en 2018 met 2 maanden en in 2019 met 3 maanden. In dat jaar is de AOW-leeftijd dus 66 jaar. In 2023 wordt dat 67 jaar.
Wetswijziging
Dit kan met een wetswijziging ongedaan worden gemaakt. Maar de regering acht dat volgens Kamp ,,vanzelfsprekend zeer onverstandig''. Het is volgens hem ook niet te verwachten ,,gezien de brede consensus in bijvoorbeeld verkiezingsprogramma's over de onvermijdelijkheid van het verhogen van de AOW-leeftijd''.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!