Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamp verwacht snel pensioenakkoord

25-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_359x210_32.jpg
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) verwacht dat werkgeversorganisaties en vakbonden het heel snel eens worden over de toekomst van de pensioenen. ,,Op basis van mijn contacten ben ik optimistisch. Misschien lukt het deze week nog'', zei de minister maandag in Brussel na een bijeenkomst over pensioenen, waarbij ook eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) aanwezig was.
De sociale partners onderhandelen al maanden over afspraken om de aanvullende pensioenen 'toekomstbestendig' te maken, zodat ze beter bestand zijn tegen schommelingen op de financiële markten en het stijgen van de levensverwachting. Als werkgevers en vakbonden hierover een akkoord hebben, dan wil Kamp met hen praten over de verhouding tussen AOW en aanvullende pensioenen en over maatregelen om ouderen aan de slag te helpen en te houden. Vakcentrale FNV acht het echter uitgesloten dat er deze week nog een akkoord komt. De FNV is weliswaar hoopvol over de onderhandelingen, maar weet nog niet wanneer zij samen met de werkgevers de handtekening onder het akkoord kan zetten. Kamp zei verder dat hij bij Barnier begrip heeft ontmoet voor het Nederlandse standpunt over de financiële buffers die pensioenfondsen moeten aanhouden. Die zijn nu nodig omdat de pensioenfondsen een grote mate van zekerheid moeten bieden aan de gepensioneerden. Maar als straks de hoogte van aanvullende pensioenen meer gekoppeld wordt aan ontwikkelingen op de financiële markten en het toenemen van de levensverwachting, kan met de buffers flexibeler worden omgesprongen, aldus Kamp. ,,De hoge kosten zijn slecht voor onze concurrentiepositie en dus voor onze werkgelegenheid.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!