Kassa

Kamp: betere uitwisseling info na eiercrisis

05-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eieren schaal 930
Het schandaal met de door fipronil besmette eieren heeft geleerd dat de informatie-uitwisseling tussen EU-landen te wensen overlaat. Nederland, Duitsland, België en Frankrijk werken daarom aan een voorstel om dat beter en sneller te doen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat dinsdag na overleg van de EU-landbouwministers in Estland.
'Open communicatie'
Onder meer Duitsland verwijt Nederland en België dat ze informatie over de besmetting te laat hebben gedeeld via het waarschuwingssysteem RASFF. Volgens EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) werkt dat systeem wel, maar zijn niet alle regels duidelijk. Elkaar de schuld in de schoenen schuiven heeft geen zin, aldus de commissaris. ,,Lidstaten moeten open en communicatief zijn en goed samenwerken. We moeten een effectief systeem hebben, ook bij fraude.''
Het is nu zaak een goed beeld van de affaire te krijgen, de verantwoordelijke criminelen te berechten en het consumentenvertrouwen te herstellen, aldus Andriukaitis. Die heeft op 26 september vervolgoverleg belegd in Brussel, waar het voorstel van de vier landen op tafel ligt.
45 getroffen landen
Inmiddels zijn 45 landen, waaronder 26 EU-lidstaten, getroffen door de crisis. In Europa gelden wel overal dezelfde veiligheidsnormen, maar de communicatie naar consumenten verschilt per land, stelt Kamp. Zo hebben Nederland en Duitsland de codes gepubliceerd van alle bedrijven waar eieren zijn gevonden met een fipronilgehalte boven de Europese norm. Dat hebben niet alle lidstaten gedaan. Om te zorgen dat er overal dezelfde aanpak is in Europa, ziet Kamp ,,duidelijk’’ een taak weggelegd voor de Europese Commissie. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

weepinbell
weepinbell6 sep. 2017 - 11:31

Betere uitwisseling van info? In deze westerse wereld zou niet bekend zijn wat voor spul dat schoonmaakmiddel is? beetje lekker naïef toch? Zit vermoedelijk wel meer achter. Dus hier nu verboden maar elders gewoon doorgaan? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!