Kassa

Kamervragen VVD over fok van kortsnuitige honden

04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
hondje fokken honden kortsnuitig 1127

De VVD heeft bij monde van de Kamerleden Erik Haverkort en Thom van Campen Kamervragen gesteld aan minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) over de fok van kortsnuitige honden. Aanleiding is de uitzending van Kassa over dit onderwerp. Daarin is te zien dat in Nederland de fok van honden met een te korte snuit tegen de regels in doorgaat.

Dierenarts Kelly Kessen (Dier & Recht) noemt de fok met honden met een te korte snuit in de Kassa-uitzending "misdadig". Ze wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer gaat handhaven. De toezichthouder zou op dit moment nauwelijks bij fokkers langsgaan voor controles. De VVD-Kamerleden willen van minister Staghouwer weten welke daadwerkelijke inzet de NVWA heeft getoond om het fokken van kortsnuitige honden tegen te gaan. Als beide ouderdieren een te korte snuit hebben, mag er niet worden gefokt.

Kamervragen over Raad van Beheer

Kassa liet ook zien dat nieuwe fokafspraken van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland niet in lijn zijn met de wet. De Kamerleden stellen daar minister Staghouwer een tweetal vragen over: 'Wat vindt u ervan dat de Raad van Beheer op deze wijze een signaal afgeeft aan fokkers dat kortsnuitigheid geen probleem is? Wat vindt u ervan dat de Raad voor Beheer op deze wijze stambomen afgeeft voor honden met snuiten onder de wettelijk toegestane schedel-neus-afstand?'

Tot besluit willen de Kamerleden van regeringspartij VVD van minister Staghouwer (ChristenUnie) weten welke maatregelen hij gaat nemen om fokkers en de Raad voor Beheer zich aan de wet te laten houden.

Uitgebreid onderzoek

Kassa deed voor de uitzending uitgebreid onderzoek op Marktplaats, in verschillende stamboomdatabases, geheime Facebookgroepen en op andere sociale media. Zo konden foto’s worden achterhaald van de ouderdieren van 20 nesten van kortsnuitige honden. Die foto’s werden voorgelegd aan kortsnuitigenspecialist Gert ter Haar van AniCura en deskundigen van de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht. Op basis van de foto’s waren zij van oordeel dat diverse nesten niet gefokt hadden mogen worden.

Bekijk de uitzending van 29 januari:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!