Kassa

Kamervragen over minder tv-zenders bij Ziggo

12-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziggogoed.jpg
Ziggo moet bij het verminderen van het aantal analoge tv-zenders ook de prijs van een kabelabonnement aanpassen. Dit vindt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk, die hierover dinsdag Kamervragen stelt aan minister Marja van Bijsterveldt (Media).
Van Dijk noemt het terecht dat twaalf programmaraden bij het Commissariaat voor de Media protesteren over Ziggo, die het analoge tv-aanbod deze week terugbrengt van 30 naar 25 zenders zonder daarbij alle adviezen van de kabelraden op te volgen. Hierdoor zijn de Duitse publieke zenders ZDF en WDR in Limburg uit het analoge pakket verdwenen en moeten de analoge kijkers in Den Haag het sinds kort stellen zonder BBC2 en BBC World.
Te passief
Van Dijk: ,,De minister is veel te passief en moet nu echt ingrijpen, want er is voldoende reden toe. De pluriformiteit van het zenderaanbod staat op het spel. Ziggo maakt het analoge pakket onaantrekkelijk om kijkers te over te laten stappen naar digitaal, maar dat moet een vrije keuze zijn.'' Ziggo bouwt naar eigen zeggen het analoge pakket af om ruimte te scheppen op de kabel voor meer digitale zenders in HD-kwaliteit, wat een wens van de digitale kijkers zou zijn.
SP
De SP stelde in februari soortgelijke vragen aan de bewindsvrouw. ,,De minister antwoordde destijds dat de overheid niet over het prijsbeleid en de tarieven van een commercieel bedrijf als Ziggo gaat, maar dat vind ik te gemakkelijk. Want kijkers zijn voor een pluriform zenderaanbod afhankelijk van kabelmaatschappijen. Het wordt hoog tijd dat de minister nu eens opstaat en paal en perk stelt aan het uitknijpbeleid van Ziggo'', zegt het Kamerlid.
Na de zomer een besluit
Een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media zegt dat Ziggo eerst de kans krijgt te reageren op de kritiek van de programmaraden, aanvankelijk schriftelijk en later in een hoorzitting. Na de zomer volgt een besluit van de toezichthouder. Ziggo liet weten de uitspraak met vertrouwen tegemoet te zien.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!