Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamervragen n.a.v. item over epilepsie bij sint-bernardhondens

15-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
St bernard
Afgelopen zaterdag zat Nederlands politicus William Moorlag (PvdA) in de uitzending van Kassa om het te hebben over epilepsie bij sint-bernardshonden. Nu stelt hij kamervragen aan de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit.
Over epilepsie bij sint-bernardshonden staat helemaal niets in het fokreglement. Dat leidde bij onze redactie tot verbazing, want epilepsie is al jarenlang een probleem bij het ras.

Wat staat er in het fokregelement van de rasvereging?

Hoewel dit bij de Hollandsche Sint Bernard Club (HSBC) bekend is, staat er over de ziekte niets in het fokreglement van de rasvereniging. In de praktijk blijken aangesloten fokkers zich niet te houden aan het advies van deskundige Paul Mandigers.
William Moorlag was net zo verbaasd als wij en schoof daarom bij Brecht aan tafel om het hierover te hebben. Daarnaast stelde hij kamervragen. Eén van de vragen luidde als volgt: " Is het waar dat Hollandsche Sint Bernardclub (HSBC) dieren als fokdier heeft goedgekeurd terwijl die een groot risico hebben om drager van of lijder aan epilepsie te zijn? Zo ja, wat is uw mening hierover en bent u bereid HSBC hier op aan te spreken? Zo nee, wat is er dan niet waar met betrekking tot hetgeen hierover in het genoemde rapport staat?"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!