Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kamernood onder studenten zal afnemen

26-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studentenkamer.jpg
De kamernood onder studenten zal de komende jaren iets afnemen. Tot 2021 groeit het aantal studentenkamers harder dan het aantal uitwonende studenten groeit. Vanaf 2016 zal de kamernood duidelijk afnemen, verwacht brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences.
Wegwerken tekorten
,,We dachten dat de nieuwbouwproductie alleen de groeiende vraag zou kunnen bijhouden, maar er is nu zelfs kans op het wegwerken van tekorten. Goed nieuws voor toekomstige studenten'', zei Kences-directeur Vincent Buitenhuis donderdag bij de presentatie van de nieuwste monitor studentenhuisvesting.
18.000 extra kamers
Tot 2021 worden er zo'n 18.000 kamers bijgebouwd, met name in Amsterdam, Delft, Leiden en Utrecht. Het wordt een mix van zelfstandige en onzelfstandige, maar vaak niet al te luxe kamers. Tegen die tijd zijn er in totaal zo'n 48.000 meer studenten dan nu. Lang niet iedereen gaat echter op kamers.
De studentenpopulatie groeit minder hard dan verwacht: de aanwas van eerstejaarsstudenten is minder groot en de studieduur iets korter. In Amsterdam komen er de komende jaren de meeste studenten bij: zo'n 12.000. Daarna volgen Utrecht (4000), Groningen (3600) en Rotterdam (3400). Verhoudingsgewijs wordt de sterkste groei (van meer dan 10 procent) verwacht in onder meer Almere, Amersfoort en Den Bosch.
Vroegtijdig inschrijven
Buitenhuis benadrukt dat de kamernood niet ineens voorbij is. ,,Momenteel is het extreem lastig om een kamer te vinden, dat zal wat makkelijker worden. Sowieso is er altijd een piek tussen september en december, maar we verwachten dat we steeds eerder in het collegejaar de meeste studenten kunnen huisvesten.'' Hij raadt (toekomstige) kamerzoekers aan zich vroegtijdig in te schrijven bij een studentenhuisvester (,,in sommige steden kan dat al vanaf je zestiende'') en slim gebruik te maken van hun netwerk, om zo via-via een kamer te vinden.
Zelfstandig te duur
Twee derde van alle huidige studenten deelt een douche, toilet en keuken met medebewoners, blijkt uit onderzoek van Kences. Zij betalen gemiddeld 346 euro per maand. Ruim een kwart van alle studenten wil het liefst zelfstandig wonen, maar vindt dat te duur. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor