Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamermeerderheid voor CoronaMelder-app

02-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
corona-app 1127
Ondanks de nodige vragen en kritiek is een kamermeerderheid voor de app CoronaMelder. Deze moet mensen waarschuwen als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. 
De meeste partijen willen de invoering van de vrijwillige app "het voordeel van de twijfel" geven, zoals de PvdA het verwoordde.
Uit de Kamer kwam veel kritiek, over onder meer de testcapaciteit die door de app verder onder druk kan komen te staan, de afspraken met tech-giganten Google en Apple en de eerste ontwikkelfase van de app. Dat laatste punt noemde D66-lid Verhoeven "chaotisch, onstuimig en gehaast".

Aanscherpingen en doorlopende evaluatie

Op enkele punten komt de Kamer met aanscherpingen, waar zorgminister Hugo de Jonge het mee eens is. Het gaat om de antimisbruikbepaling die beter moet omschrijven dat de app absoluut vrijwillig is en niet alleen dwang, maar ook (indirecte) drang niet is toegestaan. Ook moet beter worden geregeld dat de persoonsgegevens in het werkproces van de applicatie niet herleidbaar zijn.
Zorgminister Hugo de Jonge zegde toe dat hij de app "doorlopend" zal evalueren en daar maandelijks de Kamer van op de hoogte zal stellen. Zo nodig past de minister de app aan of trekt hij deze desnoods weer in als de evaluaties daar aanleiding toe geven.

Doel: landelijk over twee weken

De Tweede Kamer stemt donderdag over de wet. Daarna moet de wet nog door de Eerste Kamer. De Jonge hoopt dat de app over twee weken landelijk beschikbaar is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!