Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kamermeerderheid: maak inloten voor studies mogelijk

18 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
student 1127
Inloten voor een studie moet weer mogelijk worden. Een Kamermeerderheid staat achter een oproep hiervoor van D66 en CDA.
Het vorige kabinet heeft de mogelijkheid geschrapt voor onderwijsinstellingen om geïnteresseerde studenten in te loten, voor opleidingen waarvoor een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Door te selecteren op basis van onder meer motivatie en onderwijsprestaties zou de kans groter worden dat studenten op de goede plek terechtkomen.

Kansenongelijkheid

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte werkt in de praktijk het schrappen van de loting kansenongelijkheid juist in de hand. Niet iedereen kan het zich volgens Paternotte veroorloven om cursussen en andere ondersteuning te regelen om de kans op toelating zo groot mogelijk te maken.
Het Interlandelijk Studenten Overleg is niet enthousiast over inloten. "Gelijke kansen moeten vooropstaan in het hoger onderwijs en als selectie nodig is, moet dat op een eerlijke manier gebeuren", stelde voorzitter Kees Gillesse vorige week. "We vragen ons af of loting de goede manier is om daar te komen. Wat voor ons vooropstaat is dat er een goede wetenschappelijke onderbouwing voor de methode van selectie moet zijn." ANP

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!