Kassa

Kamer zet aanpak AOW en pensioen in ijskast

03-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_359x210_07.jpg
De Tweede Kamer zet plannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar in de ijskast. Ook zal de Kamer niet meer met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) spreken over aanpassing van aanvullende pensioenen. Dat zit ook in de pijplijn, omdat sparen voor de oudedag duurder is geworden door de vergrijzing en schokken op de financiële markten.
Oude coalitiepartners CDA en PvdA zeiden dinsdag tijdens een procedurevergadering dat ze eigenlijk best door willen met het plan voor een hogere AOW-leeftijd. Maar ze legden zich neer bij een grote minderheid van de Kamer die de AOW-plannen controversieel verklaarde en over de landelijke verkiezingen heen wil tillen.
CDA en PvdA botsten over de aanvullende pensioenen. Volgens PvdA-Kamerlid Patricia Linhard zijn werkgevers en vakbonden, die cao-afspraken maken en in de besturen van pensioenfondsen zitten, eerst aan zet. Vooral omdat de sociale partners proberen voor de vorming van een nieuw kabinet tot een akkoord te komen over de oudedagsvoorziening.
Maar CDA'er Pieter Omtzigt zei dat overleg tussen werkgevers en vakbonden niet hoeft te betekenen dat de Kamer stil moet zitten. Zo kan volgens hem best met Donner nagedacht worden over regels op het gebied van beleggingen door pensioenfondsen.
PvdA, SP, PVV en GroenLinks meenden echter dat de Kamer wel degelijk doorgaat met nadenken, omdat een hoorzitting met deskundigen en sociale partners over de pensioenen wordt gehouden. ,,We willen er alleen niet met demissionair minister Donner over praten'', aldus Tony van Dijck van de PVV.
VVD-Kamerlid Stef Blok wil net als het CDA verder praten over de aanvullende pensioenen. De VVD is ook voor een hogere AOW-leeftijd. Toch noemde Blok de plannen daartoe controversieel. De VVD heeft de AOW-plannen van het gevallen kabinet Balkenende IV van begin af aan betiteld als ,,te ingewikkeld en te laat''. Vooral omdat pas in 2020 de eerste stap tot hogere AOW-leeftijd zou worden gezet, kan het onderwerp volgens hem wel wachten tot na de verkiezingen.
De SP en PVV zijn altijd tegen verhoging van de AOW-leeftijd geweest. ,,We hebben altijd gezegd: dit moeten we voorleggen aan de kiezer'', aldus SP'er Paul Ulenbelt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!