Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil regulering wietteelt

23-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wiet 930x520
De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor regulering te porren, meldt oppostiepartij D66 vrijdag.
Doorbraak
De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering.
D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. ,,Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa.”
Gecontroleerde teelt
Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico´s moet beperken.
Scheve beleid
Met het voorstel wil D66 ,,de achterdeur van de coffeeshop regelen'' en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: ,,In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie.'' D66 wijst erop dat de gezondheidsrisico’s nu te groot zijn en dat het veel politiecapaciteit kost. Ook keren rechters zich tegen het huidige beleid. ,,Door ook de achterdeur eindelijk te regelen, lossen we dit op.” ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!