Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil meer draagvlak voor windmolens

23-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Windmolens_zee_11.jpg
Partijen in de Tweede Kamer willen dat er meer draagvlak onder bewoners wordt gezocht voor de komst van windmolens. Dat bleek donderdag in een debat over de kabinetsplannen voor windenergie op land en zee. In 2020 moet 14 procent van de stroom duurzaam worden opgewekt.
'Meer betrokkenheid'
,,Inwoners moeten er veel meer bij betrokken worden'', zei Albert de Vries van de PvdA. Hij wil onder meer dat het verplicht wordt om vooraf bij de bouw van een windmolen een inschatting te maken van de mogelijke schade. Ook moeten bewoners financieel meer kunnen profiteren van windmolens.
'Te weinig draagvlak'
Het CDA heeft zorgen over de wijze waarop de burger betrokken wordt bij de overgang naar windenergie. Het kabinet doet veel te weinig om draagvlak te vinden, stelde Agnes Mulder. Het kabinet krijgt hiervoor een ,,dikke onvoldoende'' van haar.
Alternatieve locaties
De coalitiepartijen PvdA en VVD willen ook dat er ,,serieus'' gekeken wordt naar alternatieve locaties voor windmolenparken. Het kabinet heeft 11 plekken in het land aangewezen waar grote windmolenparken moeten komen. Als door het zoeken naar alternatieven het allemaal iets langer gaat duren, dan heeft de VVD daar geen bezwaar tegen.
Windparken op zee
VVD'er Pieter Litjens wil verder dat er gekeken wordt naar het clusteren van windparken ver op zee. Er is volgens hem nu te veel versnippering en door clusteren zou het ook goedkoper kunnen worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!