Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil macht vakbond van rechters beperken

04-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rechter_hamer_21.jpg
De Tweede Kamer wil de macht van de vakbond voor rechters beperken. In de wet is geregeld dat maatregelen die betrekking hebben op de rechters pas kunnen worden uitgevoerd als hun belangenorganisatie daarmee heeft ingestemd, ook al hebben het kabinet en de Tweede Kamer daartoe al besloten ,,Een absurde situatie, een democratische fout'', vindt de PvdA.
Kamermeerderheid
De coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) alleen nog advies kan uitbrengen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zal dit wijzigingsvoorstel eerst voorleggen aan de Raad van State, zei hij dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij kon inhoudelijk dan ook niet ingaan op de wens van de Kamermeerderheid. ,,Dat is hét bewijs dat de wijziging die wij willen noodzakelijk is', zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur.
Waarschuwing
De Kamer is het eens met Opstelten om rechters die niet functioneren of op een andere manier de fout ingaan, met meer middelen te kunnen aanpakken. Nu kunnen rechters alleen een waarschuwing krijgen óf ontslagen worden. Dat komt vrijwel nooit voor.
'Foute' rechters
Opstelten wil meer sanctiemogelijkheden invoeren, zoals schorsing of korting op het salaris. De NVvR drong ook zelf op aan meer mogelijkheden. De Kamer wil echter nog verder gaan en stuurt aan op onder meer gedwongen overplaatsing en demotie voor 'foute' rechters.
Raad van State
Maar ook die wensen zal de minister eerst voorleggen aan de Raad van State. Het debat is geschorst en gaat pas verder als de antwoorden van de Raad klaar zijn en het kabinet daarop gereageerd heeft.
Instemmingsrecht
Het amendement van Van der Steur is voor de NVvR als een donderslag bij heldere hemel gekomen, meldde voorzitter Maria van de Schepop. Als het voorstel wordt aangenomen, heeft ,,de overheid straks de mogelijkheid om rechtstreeks in te grijpen in de rechterlijke macht''. ,,Het instemmingsrecht van de vakbond beschermt onafhankelijke rechters en officieren tegen de willekeur van de politiek. Rechters, officieren, maar ook burgers moeten er toch niet aan denken dat de rechtsstaat niet meer onafhankelijk is?'' ANP

Meer over:

rechter, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!