Kassa

Kamer wil helmplicht voor snorfietsen

  •  
12-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vespa snorfiets 930x520
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. 130 artsen boden dinsdag een brandbrief aan de Kamerleden aan waarin wordt gepleit voor de helmplicht.
Ze krijgen steun van drie van de vier coalitiepartijen. Rutger Schonis (D66) wijst daarbij op het stijgend aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD'er Remco Dijkstra is tegen. ,,Wat is de volgende stap; een verplichte fietshelm?"
Van de oppositiepartijen zijn onder meer SP, GroenLinks, 50PLUS en SGP het eens met de wens van de artsen. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een helmplicht belangrijk, aldus Cem Laçin (SP). Roy van Aalst van de PVV is tegen. ,,Mensen kunnen dit prima zelf beslissen."

Debat over helmplicht

Donderdag debatteert de Kamer met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. Ze laat weten ,,open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht".

Tientallen doden

Snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Ze mogen maximaal 25 kilometer per uur. De snorfiets zorgt volgens de artsen jaarlijks voor tientallen doden en veel (hersen)letsel. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Klaas67
Klaas6712 dec. 2018 - 18:59

Wie kaatst kan de bal verwachten. Welke snorbrommer loopt nog 25 km per uur? 

endemion
endemion12 dec. 2018 - 14:25

Geweldig tientallen, precies nummer? Het maximum wat onder de term tientallen valt is zo'n 90. Dat is gelijk aan ±0,0013% vd Nederlandse bevolking. En dat is dan dus een ruim percentage. Welk rationeel denken mens gaat nu op zo'n miniem percentage beleid aanpassen!? Echt allemaal schijn daar in Den Haag. Weer zo'n onnozel iets wat weer veel te veel aandacht krijgt tov echte problemen. Tevens heeft "de 2ekamer" of liever die mensen daar niet beter dan jij en ik ons niks op te leggen. Of je een helm op zet is toch echt een eigen keus. Je doet er niemand kwaad mee behalve misschien jezelf en niemand heeft zeggenschap over jou behalve jezelf. Alleen een slaaf kan "in bescherming worden genomen" voor zichzelf. Wil jij een slaaf zijn? Nee, dan moeten we eens organiseren dat we met een grote groep de geldkraan van de oppressors dichtdraaien.

rdhoog
rdhoog12 dec. 2018 - 12:39

Onze regering moet eens ophouden met betuttelen en bepalen wat goed voor mij is of niet!Je neemt een snorscooter omdat je juist GEEN helm op wilt anders neem je een bromscooter.Als dit verplicht wordt is voor mij de lol er echt af!Je kunt nu éénmaal niet alle ongelukken op een snorscooter uitsluiten, die zullen er altijd blijven.En we hebben ook nog zoiets als een eigen verantwoordelijkheid, aan alles zitten nu éénmaal risico's. Tegenwoordig gaan elektrische fietsen ook 25 km per uur, die ook  maar een helm op dan?Sorry maar ik wordt echt moedeloos van al dat goedbedoelde bemoeizuchtige van onze regering.Zorg eerst eens dat al die snelheidsduivels die veel te hard rijden op een snor of een bromscooter flink aangepakt worden.En dat de fietspaden breder worden want die zijn echt niet meer van deze tijd.Laat lekker de mensen met een snor zonder helm laten rijden want daar is niks mis mee.

jhogaarts
jhogaarts12 dec. 2018 - 12:21

Wat te denken als je valt met een normale fiets en je komt ongelukkig terecht op een stoeprand of ander obstakel met je hoofd. Men houd het zeker alleen bij van snor en bromfietsers en het is zeker weer een hype aan het worden. Ga eens meer controleren op snor(brom) scooters die de max 25km overtreden en daar eens flinke boetes voor uitdelen. Er zijn genoeg mensen die hierdoor weer gedupeerd worden.En dan nog het aantal fietsers wat word aangereden door auto's. Met een E-bike haal je ook de 25 km en daar zit je ook zonder helm op, en je valt net zo hard als met je gewone (race) fiets. Zelfs als je stil zou staan bij een verkeerslicht en je valt met je hoofd op de stoep dan kun je ook hersenletsel oplopen.Ja ok het zal gerust veiliger zijn maar dat is met alles zo. Maar op een fiets ga je niet met een brommer helm rijden.

red1
red112 dec. 2018 - 11:53

En mensen op een race fiets ?? slechts een enkeling draagt een helm

1 Reactie
Pjotr48
Pjotr4812 dec. 2018 - 14:32

Gaat het hier over racefietsers?

m.swinkels
m.swinkels12 dec. 2018 - 11:46

Deze snorfietsen mogen maximaal 25 km per uur rijden. Mijn vraag en opmerking is de volgende. Als deze rmeerderheid in de 2'kamer dan ook de helmplicht voor "electrische" fietsen mee kan nemen in deze casus want de fietsen halen ook met gemak deze snelheid van 25 km.

lady100
lady10012 dec. 2018 - 11:44

Helmplicht voor snorscooters en snorfietsers met blauw kenteken is geen overbodige luxe als het om verkeersveiligheid gaat wegens het aantal dodelijke ongelukken met snorscooters en snorfietsen. scooters en bromfietsers met een geelkenteken zijn wel verplicht om een helm te dragen waarom niet een helmplicht voor snorscooters en snorfietsers.  

2 Reacties
rdhoog
rdhoog12 dec. 2018 - 12:43

waarom wel? ik heb juist een snorscooter gekocht omdat ik geen helm wil dragen. Je kan met de fiets ook verkeerd vallen en moeten die straks ook maar verplicht een helm op dan? Het hele leven bestaat uit risico's en dit risico neem ik zelf door juist een snor te kopen.

Pjotr48
Pjotr4812 dec. 2018 - 14:31

Haal die fiets er niet bij, daar gaat het niet over. Het gaat over snorfietsen. Toch?Ik zou zeggen: koop een e-bike: gezonder, goedkoper en (waarschijnlijk) schoner. 

s.schut
s.schut12 dec. 2018 - 11:42

Komt nog zover dat we ook een helm in auto en in de bus moeten gaan dragen. 

1 Reactie
honda98
honda9812 dec. 2018 - 12:54

overdrijven is een vak apart

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!