Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil geen experiment met alcoholverkoop

08-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bier-tap_01.jpg
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat gemeenten gaan experimenteren met een hogere leeftijdgrens (achttien jaar in plaats van zestien) voor de verkoop van alcohol. Ze vrezen onder meer 'alcoholtoerisme' door jongeren die bewust uitwijken naar een plaats waar een zestienjarige wel alcohol mag kopen.
PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks en SGP spraken zich woensdag bij de behandeling van de wijziging van de Drank- en Horecawet uit tegen het experiment. Regel het liever landelijk, zet in op preventie en handhaaf eerst goed op wat nu al niet mag, bijvoorbeeld pubers onder de zestien jaar met alcohol. Verschil in beleid en onduidelijkheid over de leeftijdgrens dragen niet bij aan het bewustzijn dat alcoholverkoop aan jongeren niet normaal is, luidden de boodschappen aan de demissionaire ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin). De partijen vinden het wel zaak om overmatig alcoholgebruik bij jongeren te beperken. ,,We hebben te lang gekeken hoe het comazuipen bij jongeren toenam'', aldus Cisca Joldersma (CDA). Niet langer pappen en nathouden, vindt Bas van der Vlies (SGP). Het kabinet wil onder meer dat supermarkten die binnen een jaar drie keer drank aan te jonge klanten hebben verkocht, een tijdje dicht gaan. Gemeenten moeten erop toezien dat de wet wordt nageleefd. ze kunnen een minimumleeftijd bepalen voor horecabezoek en kunnen zich ook bemoeien met bijvoorbeeld prijsacties als 'happy hours'. De ChristenUnie dringt ook aan op een alcoholvrije sportkantine bij jeugdwedstrijden. Sommige clubs doen dit al en dat voorbeeld moet landelijk navolging krijgen, vindt Joël Voordewind. ,,De drempel om alcohol te gebruiken moet omhoog daar waar jongeren aanwezig zijn.'' SP en SGP zijn weer voor een verbod op alcoholreclames op televisie en als het even kan ook in de bioscoop. Onderzoek geeft aan dat een verbod effectief is om alcoholgebruik tegen te gaan, dus laten we dat dan ook doen, stellen ze. Het zijn maar enkele van de vele wensen om de wet nog meer aan te passen. Klink en Rouvoet reageren nog voor de verkiezingen van 9 juni. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!