Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil expertisecentrum ziekte van Lyme

15-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dokter_1_84.jpg
Wat de beste behandeling is voor de ziekte van Lyme kan de Tweede Kamer niet zeggen. Maar een ruime Kamermeerderheid heeft donderdag het burgerinitiatief omarmd waarin wordt gepleit voor een betere en snellere opsporing en behandeling van de ziekte van Lyme.
Nieuwe impuls
VVD, PvdA, SP, PVV, CDA, D66 en GroenLinks schaarden zich achter de wens voor een onderzoeks- en behandelcentrum waar kennis en kunde over de ziekte worden gebundeld. Het expertisecentrum moet zorgen voor een nieuwe impuls bij de aanpak van de ziekte.
Bacterie
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Mensen lopen de bacterie op door een tekenbeet, waarna zich meestal een rode ring vormt rond de plek van de beet. Na behandeling hebben de meeste patiënten geen last meer, maar anderen houden langdurig klachten. Volgens de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) worden elk jaar 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek en komen er jaarlijks 76.500 nieuwe ziektevallen bij. Omdat de ziekte vaak laat wordt ontdekt, wil de NVLP onder meer betere en betrouwbaardere tests.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zet in op nieuwe testmethodes voor deze ,,ingewikkelde ziekte’’. Schippers wil eveneens de kennis over behandeling en diagnose van deze ziekte bundelen. Zij hoopt dat onderzoek helpt ,,nieuwe dingen te vinden waardoor ellende die er nu is er in de toekomst niet meer zou hoeven zijn’’. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!