Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil centraal infopunt ongewenst zwangere

31-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwanger baby 930 520
Ongewenst zwangere vrouwen moeten voortaan terechtkunnen bij één centraal informatiepunt, vindt de Tweede Kamer. Nu krijgen de stichtingen Fiom en Siriz overheidssubsidie om onbedoeld zwangeren bij te staan, maar veel partijen hebben hun twijfels over Siriz. Die organisatie is er volgens hen op uit vrouwen hoe dan ook van een abortus te weerhouden.
De Kamer wil het voor een vrouw die onbedoeld zwanger is geraakt, eenvoudiger en laagdrempeliger maken om dingen na te slaan en vragen te stellen. Dat lukt, naar Duits voorbeeld, beter met één landelijk informatiepunt, meent de Kamer. Dan is het wel zaak dat vrouwen dat informatiepunt weten te vinden. Daarom moet het kabinet het met een publiekscampagne onder de aandacht brengen.

Subsidie overhevelen

Het plan voor het informatiepunt, uit de koker van PvdA en GroenLinks, kreeg steun van een Kamermeerderheid. Wat deze partijen betreft hevelt het kabinet de subsidie die Fiom en Siriz krijgen voor advies aan zwangeren over naar het nieuwe informatiepunt.

Objectieve raad

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zei eerder dat hij het voorstel voor één centraal informatiepunt ,,sympathiek'' vindt en bereid is er ,,serieus naar te kijken'', maar wil eerst met onder meer Fiom en Siriz in gesprek. Blokhuis wil regels voor hun werk opstellen en gaat bekijken of Siriz vrouwen wel objectief raad geeft. Een groot deel van de Kamer vreest dat Siriz zo nauw is verweven met anti-abortusorganisatie VBOK, dat zij vrouwen uit het hoofd praat om hun zwangerschap af te breken.

Innige banden

De banden tussen Siriz en de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) zijn juist afgelopen zomer nog inniger geworden. Het complete VBOK-bestuur krijgt voortaan zitting in de Raad van Toezicht van Siriz, meldt Blokhuis. Nu zijn de VBOK-bestuurders er nog in de minderheid. Verder hebben de beide organisaties hetzelfde beleidsplan en management. De baas van Siriz is tevens directeur van de VBOK. ANP

'Vrije keuze van vrouwen is het uitgangspunt'

Siriz houdt vol dat voor haar ,,de vrije keuze van vrouwen het uitgangspunt'' is. De organisatie zegt wel te voelen voor een centraal informatiepunt, maar wil daar samen met Fiom en de ggd ,,vorm en inhoud aan geven''. Dan is ,,een overheveling van de subsidies van Siriz en Fiom dus niet nodig en ook niet wenselijk''. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!