Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer wil actie tegen snel ontruimen kamers

07-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
woonkamer_02.jpg
De Tweede Kamer wil dat er snel actie wordt ondernomen tegen het vroegtijdig ontruimen van kamers in verpleeg- of verzorgingshuizen na het overlijden van de bewoner. De SP en PVV willen dat bestuurders van zorginstanties die dergelijk beleid toestaan, persoonlijk een boete krijgen.
'Schandalig'
Volgens Renske Leijten (SP) komt het in de praktijk nog vaak voor dat familieleden een kamer binnen een paar dagen moeten ontruimen of de spullen van de overledene in de kelder kunnen uitzoeken. Mona Keijzer van het CDA noemde dat donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer ,,schandalig''.
Staatssecretaris Martin van Rijn ( Volksgezondheid, Welzijn en Sport) noemt instellingen die vroegtijdig kamers ontruimen, ,,hartstikke fout''. Tehuizen die dit doen, zullen erop worden aangesproken, voegde hij eraan toe. Hij komt nog voor het eind van het jaar met een brief waarin hij ingaat op het mogelijk beboeten van bestuurders.
7 dagen
Een kamer moet volgens de regels na 7 dagen leeg zijn, maar dit wordt lang niet altijd nageleefd. Dat bleek in augustus uit onderzoek van de Consumentenbond. Ongeveer 40 procent van de 152 onderzochte verpleeg - en verzorgingshuizen geeft over deze termijn onjuiste of helemaal geen informatie.
De brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, Actiz, liet destijds in reactie op het onderzoek weten instellingen te zullen aanspreken die zich niet aan de regels houden. Zij kunnen een waarschuwing krijgen en indien ze geen actie ondernemen, geroyeerd worden als lid van Actiz. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!