Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kamer wil 600 miljoen extra voor zorgpersoneel

17 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
geld euro 200 biljet 1127

Het kabinet moet volgend jaar 600 miljoen euro extra vrijmaken voor salarissen voor zorgpersoneel. Dat vindt de Tweede Kamer. Het geld om het zorgpersoneel te ondersteunen moet worden opgehaald door een verhoging van de vennootschapsbelasting.

Kamerleden Maarten Hijink (SP) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) dienden de motie in om zorgpersoneel meer te betalen. De lonen liggen hier namelijk structureel lager dan in andere sectoren, stelt de Kamer. Bovendien hebben medewerkers "minder perspectief op groei".

Het demissionaire kabinet is bezig met een reactie op een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) over dit onderwerp. Daarin stonden ook andere aanbevelingen, bijvoorbeeld over scholing, regeldruk en nieuwe innovaties.

De Jonge: te laat om nog geld vrij te maken

Zorgminister Hugo de Jonge zei dat zijn indruk is dat zorgpersoneel dat overweegt te stoppen dat meestal doet om andere redenen dan hun loon alleen. Bovendien stuit de uitvoering van de motie volgens hem op een aantal praktische problemen. Zo is het technisch gezien al te laat om nog meer geld vrij te maken. Hij zei nog te moeten uitzoeken hoe het kabinet het extra geld voor de zorgmedewerkers zou kunnen regelen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar