Kassa

Kamer vraagt om steviger aanpak misbruik woningverhuur aan toeristen

07-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
airbnb logo verhuur vakantiewoning
Negatieve effecten van verhuur van particuliere woningen aan toeristen, moet veel harder worden aangepakt. Het wetsvoorstel dat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) daartoe heeft ingediend, gaat niet ver genoeg, zeggen partijen tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Zo willen partijen, onder meer de VVD, dat er een hogere boete komt voor mensen die de regels voor toeristische verhuur aan hun laars lappen. Dat zou 8700 euro moeten worden, twee keer zoveel als de minister voorstelt. Ook moet de handhaving van misbruik beter worden geregeld. Daarbij blijven platforms die de tijdelijke woningen aanbieden namens de verhuurders, zoals Airbnb, nu onterecht buiten schot, vinden veel partijen. De verantwoordelijkheid voor de handhaving wordt nu te veel bij gemeenten gelegd.

Registratie voor verhuurder

Voor de toeristische verhuur van woningen moeten particuliere aanbieders zich registreren bij de gemeente. Onder meer VVD en GroenLinks willen dat platforms geen advertenties meer mogen plaatsen van verhuurders zonder registratienummer. Zo kan makkelijker worden gecontroleerd of de woningen die worden aangeboden aan toeristen, van particulieren zijn en niet van vastgoedbedrijven.
Op zich vindt de Kamer het prima als mensen hun woning af en toe tijdelijk verhuren aan toeristen, bijvoorbeeld als zij zelf op vakantie gaan en een zakcentje eraan over kunnen houden. Maar volgens het CDA is het fenomeen de afgelopen jaren uitgegroeid tot een "keiharde miljardenbusiness". Ook is het ongewenst dat woningen worden onttrokken aan de toch al krappe woningvoorraad, stelt de Kamer. Ook zorgen tijdelijke bewoners in sommige wijken voor veel overlast en staat daardoor de leefbaarheid in buurten onder druk.  ANP

Meer over:

toeristen, verhuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!