Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: verzekeraars moeten vaart maken met uitkeren letselschade

28-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
dokter patient rontgen ziekenhuis 930
Smartengeld moet sneller aan slachtoffers worden uitbetaald. Verzekeraars moeten ook meer vaart maken met het uitkeren van andere vormen van letselschade. Onder meer de PvdA, PVV, SP en het CDA laken de trage aanpak. De VVD ziet de problemen wel, maar wil nog geen extra regelgeving.
Slachtoffers van bijvoorbeeld een ongeluk kunnen de veroorzaker aansprakelijk stellen en een claim indienen bij diens verzekeraar. De uitbetaling van het geld gaat soms zo traag dat het slachtoffer al overleden is voordat het is uitgekeerd. Het duurt vaak lang om de aansprakelijkheid vast te stellen en vervolgens te bepalen waar het slachtoffer recht op heeft.

Verzekeraars komen afspraken niet na

Verzekeraars hebben onderling afgesproken zaken binnen twee jaar af te handelen, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan. Een groot deel van de partijen in de Kamer willen dan ook een einde aan deze zelfregulering.
Ook zou er een tuchtcollege moeten komen waar mensen met klachten terecht kunnen. Daarnaast willen meerdere partijen dat er een wettelijke termijn wordt vastgelegd waarbinnen de verzekeraar moet uitbetalen als blijkt dat iemand recht heeft op smartengeld.

PvdA uit kritiek op VVD

Jeroen van Wijngaarden (VVD) wil wel kritisch kijken naar het beroep van schade-expert, omdat dat nu een vrij beroep is en er dus geen officieel toezicht op is. Ook moet er "een einde komen aan de vrijblijvendheid" van de zelfregulatie. Maar een wettelijke basis daarvoor ziet de VVD niet zitten.
Attje Kuiken (PvdA) vindt dit "toch te makkelijk". Ze wil dat de VVD stopt met het geloof dat het probleem zich vanzelf oplost. "Stap over die naïviteit heen."

Dekker voor keurmerk in plaats van wettelijke regels

Ook minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ziet meer in het beter naleven van de gedragsregels en een keurmerk voor verzekeraars die zich aan de regels houden. "Bij te veel klachten verlies je dan je stempeltje", zegt de minister. Hij is huiverig dat wettelijke regels het proces verder "formaliseren". Ook de komst van tuchtrecht lijkt de minister geen goede oplossing, omdat dit zou leiden tot verdere "verharding" en "verzakelijking".

De roep om trage verzekeraars te straffen klinkt al langer. Een jaar geleden pleitten de SP, PvdA en het CDA voor boetes of dwangsommen voor dralende verzekeraars. Ook zou het stelsel minder complex moeten, waardoor de afhandeling sneller gaat. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!