Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer tegen proef met snorscooter op rijbaan

19-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brommers_05.jpg
De Tweede Kamer wil niet dat het in Amsterdam mogelijk wordt om snorscooters met helmplicht van het fietspad naar de rijbaan te verplaatsen. Een meerderheid schaarde zich donderdag achter een oproep van CDA en PVV aan het kabinet om af te zien van een proef daarmee.
Kans om lokale helmplicht in te voeren
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) vond het van belang dat Amsterdam de kans krijgt een lokale helmplicht in te voeren en zou een wetsvoorstel indienen om het experiment mogelijk te maken. De hoofdstad zou daarmee snorfietsen van fietspaden kunnen weren. Dat is een langgekoesterde wens van Amsterdam.
Gevaarlijke situaties
Maar volgens de Kamer levert dit gevaarlijke situaties op, omdat de snelheid van snorfietsers te sterk verschilt met het overige verkeer. Ook verschillende organisaties waren uiterst kritisch over de proef. Brancheorganisatie Bovag bijvoorbeeld liet donderdagavond al meteen weten blij te zijn dat ,,niet wordt toegestaan om op lokaal niveau zo'n levensgevaarlijk experiment mogelijk te maken''.
'Helm voorkomt geen ongevallen'
,,Snorfietsen hebben een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en zouden zich volgens het Amsterdamse plan tussen het (vracht)verkeer op de rijbaan moeten gaan begeven. Een helmplicht zou de veiligheid moeten garanderen. Maar een helm voorkomt uiteraard geen ongevallen'', aldus de Bovag.
'Onbegrijpelijk'
De ANWB had de Tweede Kamer opgeroepen om het voorstel niet te steunen en noemde het eerder al ,,onbegrijpelijk'' dat Amsterdam snorfietsen naar de rijbaan wil verplaatsen. De Fietsersbond en Milieudefensie waren juist blij met de plannen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!