Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: striktere handhaving rookverbod horeca

19-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roken01_01.jpg
Dat ondanks het rookverbod in de meeste cafés en disco's (51 procent) weer wordt gerookt, baart de Tweede Kamer zorgen. De Kamer wil dan ook dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) meer werk maakt van de handhaving.
De geest is uit de fles en moet er weer in terug, vindt Lea Bouwmeester (PvdA). In tegenstelling tot VVD, PVV en CDA staat de PvdA niet achter het voornemen van Schippers om het rookverbod te versoepelen. Van Schippers mogen in eenmanszaken (tot 70 vierkante meter) de asbakken weer op tafel. ,,Sinds bekend is gemaakt dat in kleine kroegjes mag worden gerookt, wordt er ook elders weer gerookt. De norm moet zijn: de hele horeca rookvrij en handhaven'', vindt Bouwmeester. Want: ,,Het idee is dat mensen terechtkunnen in de buurtkroeg waar gerookt kan worden, maar tegelijk beperk je wel een andere groep mensen die niets fout heeft gedaan.''
Schippers moet zorgen dat er voldoende mensen zijn die controleren of het rookverbod wordt nageleefd, menen voor- en tegenstanders. De PvdA wil eigenlijk elke twee maanden een rapportage. ,,Na drie boetes kan een kroeg worden gesloten. Waarom is dat nu nog niet gebeurd?'', vraagt Bouwmeester zich af.
Procedure
Sabine Uitslag (CDA) wil weten waarom er nog geen zaak voor de rechter is gekomen. Ze vindt dat een kleine versoepeling van het rookverbod niet mag betekenen dat het verbod overal ,,aan de laars wordt gelapt''. Maar daar begint het volgens Uitslag wel op te lijken. Justitie zou automatisch een procedure moeten beginnen tegen een bedrijf dat twee keer is beboet, vindt ze.
De VVD vindt ook dat er werk moet worden gemaakt van de handhaving, maar verder juicht de partij de in het regeerakkoord vastgelegde aanpassing van het rookverbod alleen maar toe. ,,Er moet een bordje boven de deur als er gerookt mag worden. Mensen kunnen weer kiezen'', aldus Anne Mulder.
Debat
Voor het voor woensdag geplande debat over het rookverbod in de horeca kregen Kamerleden dinsdag twee petities aangeboden, een van KWF Kankerbestrijding en een van antirookclub Clean Air Now (CAN). CAN verzamelde sinds oktober ruim 45.000 steunbetuigingen tegen de versoepeling van het rookverbod in de horeca en opende een kliklijn waar mensen kunnen melden in welke horeca de asbak weer op tafel staat
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!