Kamer: spaarloon vrijgeven
02-07-2010
• leestijd 2 minuten
De voltallige Tweede Kamer wil dat demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën het spaarloon vrijgeeft. Dat bleek donderdagavond bij de stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van de Kamer.
De PVV pleitte de afgelopen jaren al vaker voor het vrijgeven van het spaarloon. De VVD doet dat sinds ruim een maand ook en de rest van de Kamer sloot zich er donderdag bij aan. Het vrijgeven van het spaarloon activeert 4 miljard euro aan opgeslagen geld, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. ,,Het drukt niet op de overheidsbegroting en het stimuleert de economie. We zouden het, net als in 2005, moeten doen'', aldus Plasterk. ,,Het ziet ernaar uit dat we nu eindelijk de 4 miljard kunnen loswrikken en in de economie kunnen pompen'', zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck.
Burgers krijgen dan meer geld in de portemonnee en het bedrijfsleven krijgt een impuls door de stijgende consumptie, stelde de VVD. ,,Mensen hebben de hand op de knip gehouden tijdens de recessie. Maar dat heeft wel zijn sporen nagelaten in bijvoorbeeld de detailhandel. Deze sector heeft als sinds augustus 2008 te maken met een forse omzetdaling'', zei VVD-Kamerlid Frans Weekers. Ongeveer een vijfde van het aantal faillissementen dat is uitgesproken sinds het ontstaan van de crisis valt in de detailhandel.
Minister De Jager is niet tegen het vrijgeven van het spaarloon, maar wil er wel eerst over in overleg met de banken, omdat het toch leidt tot een onttrekking van 4 miljard euro dat nu op spaarrekeningen bij banken staat. Met de huidige ,,fragiliteit en onzekerheid'' in de financiële sector is overleg met de banken nodig, stelde De Jager. Hij wil de Tweede Kamer daarover binnen twee weken informeren.
Het spaarloon is een fiscaal gunstige regeling voor werknemers waarbij een spaartegoed wordt opgebouwd dat normaal gesproken na vier jaar vrijkomt voor besteding.