Kamer schuift kilometerheffing op lange baan
26-02-2010
• leestijd 2 minuten
Er is in de Tweede Kamer nog lang geen eensgezindheid over welke onderwerpen het demissionaire kabinet sowieso moet laten rusten in aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Wel is duidelijk dat omstreden plannen als de kilometerheffing op de lange baan worden geschoven.
Regeringspartij CDA meldde donderdag nog steeds de voordelen te zien van de heffing op het aantal kilometers dat automobilisten rijden, maar de partij verschilt van mening met voorstanders als de PvdA en ChristenUnie over het spitstarief. Het CDA vindt het onbespreekbaar om de heffing in de spits bovenop de vaste kilometerprijs te laten komen.
Na de val van het kabinet bepaalt de Kamer zelf welke onderwerpen ze nog wil bespreken, voordat de kiezer zijn stem uitbrengt. Alle partijen kunnen de komende week daar voorstellen voor doen. Het is staatsrechtelijk gebruik dat ook voorstellen van een redelijke minderheid worden gesteund. In ieder geval de SP, VVD en PVV zijn tegen de kilometerheffing. In 2012 zou een proef met de kilometerprijs beginnen.
Het CDA vindt wel dat de verlaging van de aanschafbelasting en de verhoging van de motorrijtuigenbelasting evenredig moeten worden uitgesteld. Deze zouden de komende jaren doorgevoerd worden in de aanloop naar de kilometerheffing en na de invoering worden afgeschaft.
PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zei donderdag dat haar partij nog inventariseert welke onderwerpen ze controversieel wil verklaren. Oppositiepartijen SP en VVD willen dat bij zoveel mogelijk voorstellen. Op hun lijstjes staan in ieder geval de verhoging van de AOW-leeftijd, de kilometerheffing en de drank- en horecawet.
D66-leider Alexander Pechtold riep zijn collega's op terughoudend te zijn bij het controversieel verklaren en niet meer in behandeling nemen van dossiers nu het kabinet demissionair is. Want anders gebeurt er in de huidige economisch zware tijd helemaal niets, betoogde Pechtold. ,,Als iedereen alles wat hij niet ziet zitten controversieel gaat verklaren, dan gaan we een half jaar niks doen. Daar ben ik erg tegen.''
Nebahat Albayrak, voormalig staatssecretaris van Justitie, liet donderdag weten nog niet besloten te hebben of ze op de PvdA-lijst wil staan bij de komende verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen stond ze na Wouter Bos op plaats twee van die lijst. ANP