Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kamer praat over omstreden pensioenplan

24 jun 2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_11.jpg
De Tweede Kamer behandelt maandag een kabinetsplan om de pensioenopbouw flink te beperken. In het regeerakkoord is aangekondigd dat de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 zou dalen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Het kabinet verwacht dat mensen dan toch voldoende pensioen kunnen opbouwen doordat ze later stoppen met werken.
Vakbonden en werkgevers ontevreden
In overleg met de sociale partners trok het kabinet 250 miljoen euro uit waarmee op een ingewikkelde manier een pensioenopbouw van 1,85 procent per jaar mogelijk wordt. Vakbonden en werkgevers zijn echter allerminst tevreden over dit 'pensioenakkoord'. Ze pleiten voor een pensioenopbouw van 2 procent per jaar.
Of de lagere pensioenopbouw leidt tot een verlaging van de pensioenpremies, zoals het kabinet verwacht, is verre van zeker. De pensioenfondsen voelen daar weinig voor, omdat ze het geld nodig hebben om hun financiële positie te verbeteren. Het kabinet overlegt nog met de sociale partners, die de baas zijn over de pensioenfondsen.
Of de Kamer maandag al een eindoordeel velt over het pensioenplan is onzeker. De oppositie is zeer kritisch.
'Zelf het goede voorbeeld geven'
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg vindt wel dat de overheid zelf het goede voorbeeld kan geven via het ABP, het pensioenfonds waarbij het grootste deel van de publieke sector is aangesloten. De overheid is hier zelf werkgever en kan ,,zorgen dat leraren, politieagenten en militairen minder premie gaan betalen. Dat is ook een welkome inkomensverbetering na de jarenlange nullijn voor de salarissen en een impuls voor onze economie.'' ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar