Kassa

Kamer praat deze week over pgb

14-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorg_doktor_medisch_49.jpeg
De Tweede Kamer spreekt donderdagavond met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) over haar plannen met het persoonsgebonden budget (pgb). Met het pgb kunnen mensen zelf zorg regelen.
Cijfers
Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) lukt het het kabinet met de huidige aanpassing van het pgb niet om in 2015 een overschrijding van 900 miljoen euro te voorkomen. Het CPB rekende de plannen door op verzoek van de voltallige oppositie. Het planbureau meent dat de plannen bijna 300 miljoen euro minder opleveren dan de staatssecretaris beoogt, maar schetste ook dat er waarschijnlijk minder dan de eerder genoemde 900 miljoen omgebogen hoeft te worden.
Debat
De oppositie wilde na het verschijnen van de CPB-doorrekening al een debat met premier Mark Rutte, maar daar zien VVD, PVV en CDA niets in. Voor een snel debat met de verantwoordelijke bewindsvrouw voelt de VVD wel. En dus ging de door Jolande Sap (GroenLinks) aangevoerde oppositie daar dinsdag mee akkoord. "De premier moet kennelijk z'n krachten sparen voor volgende week", aldus Sap, verwijzend naar Prinsjesdag. Het CDA wil liever pas een inhoudelijk debat nadat Veldhuijzen van Zanten haar alternatieven heeft bekendgemaakt. De SP weet echter al genoeg. "De plannen kennen we. 90 procent van de pgb's wordt geschrapt", aldus Renske Leijten (SP). ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!