Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: participatiesamenleving moet concreter

04-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rutte-lacht_03.jpg
Het kabinet moet concreter aan de slag met de participatiesamenleving. Het moet er samen met de provincies en gemeenten een preciezere invulling aan geven, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Heft in handen nemen
De participatiesamenleving dook vorig jaar september ineens op in de Troonrede, voorgelezen door koning Willem-Alexander maar geschreven door premier Mark Rutte. Afgelopen woensdag debatteerde de Kamer er met Rutte over. Die zei dat het voor het kabinet geen na te streven heilstaat is, maar meer een constatering van een ontwikkeling waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun eigen omgeving organiseren.
Maar de Kamer vond dat niet concreet genoeg en riep onder aanvoering van ChristenUnie-leider Arie Slob het kabinet op concreter te worden. Het kabinet moet daarbij speciaal aandacht geven aan een versterking van de mantelzorg en vrijwilligerswerk. Rutte moet voor het eind van dit jaar aan de Kamer rapporteren over zijn vorderingen.
'Zoek het zelf maar lekker uit'
De participatiesamenleving leidde vorig jaar meteen al tot veel kritiek. Volgens SP-leider Emile Roemer was het een eufemisme voor 'zoek het zelf maar lekker uit'. Premier Mark Rutte bestreed dat. Hij wees erop dat oud-PvdA-premier Wim Kok het in de jaren 90 al gebruikte, net als diens opvolger Jan Peter Balkenende (CDA). ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!