Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Kamer: op 1 januari pgb-stop opgeheven

17-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
arts-groot_10.jpg
De deze zomer ingestelde stop op het persoonsgebonden budget (pgb) wordt 1 januari opgeheven. Doordat de Tweede Kamer zich daar donderdag voor uitsprak kunnen enkele duizenden mensen het nieuwe jaar weer zelf zorg inkopen.
Na tussenkomst van de Kamer beslist staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) nu later over een eerder aangekondigde maatregel voor mensen die al een pgb hebben met verblijfsindicatie tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen ervan. En er komt meer aandacht voor opsporing van fraude met het pgb.
Ook wordt bekeken hoe grenzen kunnen worden gesteld aan het steeds populairder wordende pgb, bijvoorbeeld door te kijken naar de toestroom van jongeren met ADHD. Deze groep zou eigenlijk andere zorg moeten krijgen, maar omdat die er niet is, doen ze een beroep op deze regeling. In 2005 waren er nog 68.000 pgb-houders en in 2010 was dat opgelopen tot bijna 135.000. Deze zomer stond voormalig minister Ab Klink geen nieuwe aanvragen meer toe, omdat het hem te veel geld kostte.
Verhoudingen op scherp
De discussie over het pgb zette de verhoudingen tussen VVD, CDA, PVV enerzijds en PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie anderzijds op scherp. GroenLinks verwijt CDA en VVD dat die aan de haal gingen met een GroenLinks-voorstel dat eerder werd rondgestuurd, maar waarop de regeringspartijen niet reageerden. ,,Het lijkt of ik mijn eigen motie lees. Dit is onbehoorlijk'', stelde Linda Voortman (GroenLinks). Pia Dijkstra (D66) sprak van ,,diefstal op klaarlichte dag''.
Dat het CDA erkende het deel te hebben overgenomen waar de partijen achter stonden maakte het er niet beter op. Net zo min als het oordeel van Veldhuijzen van Zanten, die zei wel te kunnen leven met de motie van CDA en VVD, maar het soortgelijke voorstel van GroenLinks ontraadde. Desondanks werd het voorstel wel aangenomen, omdat de Kamer zich bij de stemming erover in het belang van mensen die zorg nodig hebben over de onvriendelijkheden heenzette.
PvdA, ChristenUnie, D66 en SP toonden zich teleurgesteld dat er niet was samengewerkt met de regeringspartijen. ,,De coalitie heeft geen enkele uitgestoken hand willen aannemen'', vond Agnes Wolbert (PvdA). Bij de ChristenUnie was treurnis over het gebrek aan wil om gezamenlijk tot een oplossing te komen. ,,Het pgb is niet van de coalitie en niet van de oppositie. Maar het is wel heel erg jammer dat VVD en CDA niet wilden samenwerken met de oppositie'', vatte Renske Leijten (SP) samen.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor