Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: ontzien pensioen zzp'er snel regelen

05-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Klijnsma_10.jpg
Zzp'ers mogen vanaf 1 januari niet meer worden gedwongen eerst hun pensioen 'op te eten' als ze in de bijstand belanden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet goed in de gaten houden of de gemeenten zich houden aan een tijdelijke regeling die volgend jaar ingaat. Bovendien moet ze zorgen dat een wetsvoorstel om de zaak definitief te regelen vóór 1 maart in de Tweede Kamer ligt.
Tijdelijke regeling
Een groot deel van de Kamer drong daar woensdag op aan in een debat met de staatssecretaris. Klijnsma liet weten dat het niet meer lukt een wettelijke regeling op 1 januari in werking te laten treden, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Dat lukt pas een jaar later. Tot die tijd wil Klijnsma een tijdelijke regeling om de pensioenpot van zzp'ers te ontzien, zoals dinsdag uitlekte. Hiervoor is 41 miljoen euro beschikbaar.
Op dit moment moeten zzp'ers het geld dat ze voor hun pensioen opzij hebben gezet eerst opmaken als ze bijstand aanvragen. In onderhandelingen tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP is afgesproken dat daar een einde aan komt, zodat de pensioenpot van zelfstandigen veilig is als ze zonder werk komen te zitten. Een wetsvoorstel van Klijnsma hierover zou volgend jaar van kracht moeten worden.
Maar volgens Klijnsma lukt dat niet. Ze is nog in overleg met gemeenten en de zzp-sector, waarbij ingewikkelde kwesties aan de orde zijn. Daarom wil ze in 2015 een tijdelijke regeling om zzp'ers te ontzien.
Partijen teleurgesteld
VVD, D66 en SP toonden zich teleurgesteld dat het toegezegde wetsvoorstel niet op tijd af is, al hebben ze wel begrip. Maar ze willen wel dat het wetsontwerp op zijn laatst op 1 maart worden ingediend.
Klijnsma beloofde haar uiterste best te doen. Ook houdt ze ,,de vinger aan de pols'' om te zorgen dat gemeenten zich aan de tijdelijke regeling houden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!