Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer morrend akkoord met steun aan ING

04-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3342460.jpg
De Tweede Kamer is weinig enthousiast over het steunpakket dat minister Wouter Bos (Financiën) vorige week met bankverzekeraar ING is overeengekomen. Maar een meerderheid stemt er op aandringen van de minister toch mee in.
Terugdraaien van de deal is in feite onmogelijk, zo werd dinsdag tijdens het debat snel duidelijk. Bos had weliswaar een formeel voorbehoud gemaakt tegenover de ING-top, maar materieel was de ruimte voor de Kamer om nog iets te veranderen daarna zeer gering. Het zou volgens de minister totaal onverantwoordelijk zijn als de Kamer het plan zou blokkeren.
Dat dreigde in het debat dan ook geen moment. Bos kreeg steun van de regeringspartijen, al ging dat bij het CDA met aarzelingen. Vooral de oppositiepartijen mopperden. Omdat ze eerder hadden willen worden ingelicht, omdat ze de risico's voor de belastingbetaler groot achten of omdat ze liever - zoals de SP - ING hadden willen nationaliseren.
Maar Bos gaf aan dat zijn ,,ingenieuze'' constructie behalve uniek in de wereld ook onvermijdelijk was, omdat de risico's voor ING en voor de Nederlandse belastingbetaler groter waren geweest als hij ING niet had geholpen.
Bos wees erop dat het de schatkist niets kost en dat de staatsschuld niet oploopt. Ook is er een grote kans dat het de belastingbetaler iets oplevert en kan de staat het meest eenvoudig van zijn verplichtingen af.
Aan alternatieven als nationalisatie van de bank, het oprichten van een 'rommelbank' met daarin de slechte hypotheken en een nieuwe kapitaalinjectie kleefden volgens Bos meer nadelen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we een goede keus gemaakt hebben. We hebben voor robuustheid gekozen, met redelijke kansen dat het uiteindelijk goed uitpakt voor de belastingbetaler'', aldus Bos.
In de gekozen deal neemt Bos de risico's bij Amerikaanse hypotheken van ING voor 80 procent over. Wordt er verlies geleden, dan draait Bos voor 80 procent van dat verlies op en ING voor 20 procent. Maar de kans dat de Amerikaanse huizenbezitters wel netjes hun hypotheek blijven aflossen wordt door Financiën op 75 procent geschat. In dat geval kan de staat in tien jaar tijd 2 miljard dollar verdienen. Mocht het op verliezen uitdraaien (25 procent kans), dan schat Financiën de schade op 600 miljoen dollar.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!