Kassa

Kamer moet zich buigen over vuurwerkverbod

  •  
09-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193739.jpg
De Tweede Kamer moet zich buigen over de vraag of ze een verbod wil op consumentenvuurwerk. Het eerste digitale burgerinitiatief heeft donderdag de benodigde 40.000 handtekeningen binnen.
Dat hebben de indieners van het voorstel, de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag), laten weten.
Nederlanders kunnen sinds 1 januari een digitaal burgerinitiatief via internet ondertekenen. 'Meer plezier met minder vuurwerk' had wat dat betreft de primeur. Bonte en Rietveld blijven handtekeningen verzamelen. ,,Hoe meer mensen dit initiatief ondersteunen, hoe sterker we straks in de Tweede Kamer staan'', aldus Bonte.
,,Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken bij het afsteken van vuurwerk met vaak zwaar lichamelijk letsel tot gevolg'', beargumenteert Bonte zijn initiatief. Bovendien leidt het massaal afsteken van vuurwerk tot giftige smogvorming in de stedelijke gebieden en is de geluidsoverlast enorm.
De oplossing voor het probleem is niet een vuurwerkloze jaarwisseling, maar wel een forse beperking van het vuurwerkgebruik, zo stellen de raadsleden. Bonte en Rietveld vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken. Ook zouden gemeenten centrale vuurwerkshows moeten organiseren. Dat gebeurt al in veel andere landen.
Rietveld had niet verwacht dat ze al zo snel 40.000 handtekeningen zouden hebben. ,,We wisten dat er steun zou zijn, maar ik dacht dat het enkele weken zou duren.'' Dat het juist zo snel ging, laat volgens hem zien hoezeer het onderwerp de mensen raakt. Het is Rietveld wel duidelijk dat de meningen zijn verdeeld. Op zijn persoonlijke weblog komen zowel negatieve als positieve reacties binnen. ,,Je bent voor of tegen. Dat merk ik duidelijk.''
Volgens GroenLinks blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond dat een krappe meerderheid van de Nederlanders (49 tegen 47 procent) voorstander is van een vuurwerkverbod.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!