Kassa

Kamer: kijken naar aanpassing btw-tarief

12-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euros_24.jpg
Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 is bereid te kijken naar een aanpassing van het btw-systeem dat nu een laag (6 procent) en een hoog (21 procent) tarief kent. Ze reageren op een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) waaruit blijkt dat het lage tarief niet helpt bij het herverdelen van inkomen, nadelig is voor kleinere bedrijven en leidt tot het verlies van welvaart.
'Btw-systeem verouderd'
D66-leider Alexander Pechtold pleitte woensdag bij RTLZ voor het middelen van de twee tarieven. Eén tarief van 15 procent kan een stimulans zijn, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Het huidige btw-systeem is volgens hem verouderd en de verdeling tussen laag en hoog is onbegrijpelijk.
Herziening
VVD-Kamerlid Helma Neppérus staat open voor een nieuw systeem, zodra de overheidsfinanciën op orde zijn. De herziening mag wat haar betreft niet leiden tot belastingverhoging. Zij wil een laag tarief houden voor echte levensbehoeften als eten en drinken. ,,De verschillen zijn nu niet uit te leggen, caviavoer valt onder hoog tarief en konijnenvoer weer onder het laag tarief.''
'Efficiënter systeem'
De PvdA is bereid te kijken naar een eerlijker en efficiënter systeem, maar stelt wel voorwaarden. ,,Wij zijn er niet voor om zomaar boeken en dagelijkse boodschappen zoals brood, groente en melk 15 procent duurder te maken'', zegt Kamerlid Henk Nijboer.
'Btw-tarieven gelijk trekken'
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!