Kassa

Kamer hikt aan tegen snelle invoering ID-wet

27-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
idkaart_10.jpg
De Tweede Kamer vindt dat burgers weer moeten betalen voor een identiteitskaart, maar hikt ertegen aan dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) dat met terugwerkende kracht heeft geregeld. Het kabinet gaat bekijken of de ID-kaart 10 jaar geldig kan zijn.
Fraudegevoeliger
PvdA'er Pierre Heijnen had dat voorgesteld. Als burgers langer toekunnen met het document, is dat veel gemakkelijker en het kost minder geld. De regeringsfracties konden zich daar wel in vinden, maar tekenden er wel bij aan dat de kaart niet fraudegevoeliger mag worden.
Paspoort
Minister Gerd Leers, die waarnam voor minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), antwoordde dat het kabinet dit mee zou nemen bij de opstelling van de nieuwe paspoortwet, die volgend jaar naar de Kamer gaat. Het paspoort wordt 10 jaar geldig.
Wetswijziging
Gemeenten mogen sinds vorige week weer geld vragen voor de ID-kaart, omdat Donner toen een wetswijzing naar de Tweede Kamer stuurde die dat mogelijk maakt. De Hoge Raad had bepaald dat gemeenten geen leges meer mogen heffen voor het document, omdat de juiste juridische grondslag ontbrak.
Kritiek
Uit de oppositie kwam er veel kritiek op de terugwerkende kracht van de wet, die de rechtszekerheid van de burger zou aantasten. Tweede en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen. De Eerste Kamer heeft al aangekondigd daar meer tijd voor te nemen dan Donner voor ogen had.
Amendement
Ook regeringspartij VVD bleek moeite te hebben met de terugwerkende kracht, maar ging niet zover al steun toe te zeggen aan een voorstel van GroenLinks. Die partij diende een amendement in waarin staat dat gemeenten pas weer leges mogen heffen, als de wet in het Staatsblad staat. Leers ontraadde dat met klem omdat het de overheid veel geld gaat kosten. In de bijna 2 weken dat de ID-kaart gratis was, waren er bijna vijf keer zo veel aanvragen als normaal. Dat kostte 800.000 euro per dag.
Gratis
GroenLinks en SP vinden dat de identiteitskaart eigenlijk gratis moet zijn. Ook voor de PvdA is dat het uitgangspunt, maar die partij houdt het op zo goedkoop mogelijk.
Debat
De oppositie wilde het debat over de ID-kaart verdagen tot volgende week om nog juridisch advies te kunnen inwinnen over de houdbaarheid van de noodwet van Donner. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV gingen daar niet in mee. Daarom maakt de Kamer deze week het debat af.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!