Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kamer: geen e-sigaret onder de 18 jaar

04-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rook_01.jpg
De elektronische sigaret is geen kinderspel. Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en zijn PvdA-collega Marith Rebel ligt, wordt de e-sigaret niet verkocht aan jeugd die nog geen 18 jaar is. Ook voor de verkoop van gewone sigaretten en alcohol geldt vanaf januari 18 jaar als minimumleeftijd.
Nicotine in de e-sigaret
Beide Kamerleden willen net als CDA en SP dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de minimumleeftijd voor elektronische sigaretten betrekt bij de maatregelen over veiligheid en informatie aan de consument die hij eerder aankondigde. Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.
Geen kinderspel
Rutte vindt het raar dat er nog helemaal niets is geregeld rond dit product. ,,Het is logisch dat je een leeftijdsgrens stelt voor de nicotinehoudende e-sigaret. Dit is geen kinderspel'', verwijst hij naar de laatste onderzoeksresultaten. Rebel meent dat jongeren niet de kans moeten krijgen via de e-sigaret te beginnen met roken. ,,We willen dat jongeren gezond opgroeien en willen niet dat een jonge, gezonde generatie nicotineafhankelijk wordt doordat de e-sigaret vooralsnog voor iedereen vrij verkrijgbaar is.'' Zij hoopt dat Van Rijn zo snel mogelijk met maatregelen komt.
Kankerverwekkende stoffen
Van Rijn kondigde onlangs al actie aan, nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde dat vloeibare nicotine in een elektronische sigaret gevaarlijk is voor kinderen. Eerder stelde het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) al dat deze e-sigaret net als gewone sigaretten verslavend is en er meerdere kankerverwekkende stoffen in voorkomen. Van Rijn beloofde tijdens het Kamerdebat over de hogere leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak al dat hij ging onderzoeken of er ook een leeftijdsgrens voor de e-sigaret mogelijk is. Waarschijnlijk nog voor de kerst hoort de Kamer van hem hoe dat juridisch zit. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!