Kassa

Kamer eist maatregelen voor betaalbare energierekening

16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2019 keer bekeken
  •  
Geld energie lamp

De Tweede Kamer heeft enkele dagen voor Prinsjesdag de druk op het kabinet flink opgevoerd om tóch nog met extra maatregelen te komen voor het najaar, om ervoor te zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen. Energieminister Rob Jetten beloofde al afsluitingen van gas en elektra te voorkomen, maar voor veel partijen is dit niet genoeg.

Jetten is aan het kijken naar verschillende varianten van een prijsplafond voor gas en elektriciteit, zegt hij in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet overweegt zo'n systeem voor de lange termijn. Ondanks positieve geluiden van enkele energieleveranciers kan zo'n maatregel dit najaar waarschijnlijk niet worden ingevoerd, aldus de minister voor Klimaat en Energie. 

Partijen eisen maatregelen

PvdA'er Joris Thijssen vindt het een "hard gelag" dat het niet meer mogelijk lijkt "om meer te doen voor mensen die in de problemen dreigen te komen". Volt-leider Dassen noemde het "heel pijnlijk om te zien dat we in de uitvoeringsorganisaties blijkbaar zo krap zitten dat we in dit soort crises onze eigen mensen niet meer kunnen helpen".

"Komende winter, help die middenklasse, die lage inkomens, help die mkb'ers", bepleitte Silvio Erkens, Kamerlid namens de VVD. Volgens JA21-voorman Joost Eerdmans leggen bijna alle partijen de "eis" op tafel dat er dit jaar nog maatregelen moeten komen. "Welke het zijn maakt bijna niet meer uit, maar vooral dát er wat gebeurt."

Kamerleden moedeloos

Andere partijen zien nog een kleine kans, hoewel veel Kamerleden hun frustratie en moedeloosheid uitten over de hoge prijzen en de beperkte mogelijkheden om daar wat tegen te doen. 

"Ik heb de minister nog niet horen zeggen dat níéts meer kan", zei Lammert van Raan (Partij voor de Dieren). "Focus alsjeblieft op wat wel kan", zei ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis tegen Jetten. D66'er Raoul Boucke noemde de Kamer "eensgezind in haar oproep om het maximale te doen om huishoudens dit jaar nog te helpen".

Energieleveranciers komen eerder met prijsplafond dan verwacht

Tijdens een gesprek met de Tweede Kamer gaf energieleverancier Vattenfall aan in november of december een prijsplafond in te voeren. Eneco denkt aan januari. Maar Jetten bleek verbaasd te zijn over die termijnen, omdat uit gesprekken die zijn ministerie met energiebedrijven voert, blijkt dat er langer nodig is. 

Uit een gesprek tussen dat Jetten met koepelorganisatie Energie Nederland had, bleek dat zij een invoering van het prijsplafondsysteem per 1 januari wel “erg ambitieus” vinden. Vooral voor de vele kleinere energieleveranciers zou het moeilijk zijn.

“Energiecrisis slaat keihard in”

Een prijsplafond past volgens Jetten binnen de maatregelen die het kabinet op de lange termijn treft om ervoor te zorgen dat huishoudens hun rekeningen kunnen blijven betalen. Op korte termijn richt de minister zich op het voorkomen van afsluitingen. 

Jetten erkende dat de energiecrisis "keihard inslaat bij mensen thuis en bij ondernemers". Hij beloofde de Kamer zijn best te blijven doen en "alles eruit te persen" om te kijken "wat er boven dat forse pakket voor 2023 mogelijk is" voor het najaar. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

smoky
smoky16 sep. 2022 - 21:34

Wat minder naar koning Willem Alexander en de aanhang,minder naar de ministers laten hun maar eens een keer inleveren waarom altijd de Nederlandse burgers en minder naar het buitenland zou al ruim voldoende zijn om de armoede en dreigende armoede hier hier onder de Nederlandse bevolking te doen verdwijnen.en laten ze zich eens buigen over een basis inkomen die veel hoger ligt dan een inkomen van de isgd,reken maar uit wat dat scheelt voor de gemeenten dan zijn er geen aanvullingen meer want ze hebben heel veel potjes zoals bv kindgebonden buget,bijzondere bijstandstand etc en weg met Rutte en de rest stemmen wie gelooft daar nog in ze laten ons denken dat onze stem telt maar ze vegen nog net niet hun poeppert er mee af en lachen het volk gewoon uit want het is overduidelijk 75% is tegen op dit kabinet en 25% voor hoe is het dan mogelijk dat Rutte steeds erdoor komt? doordat ze dat zelf beslissen en niet het volk

gerardvantol
gerardvantol16 sep. 2022 - 14:04

Er is maar 1 gode oplossing voor alle problemen waar Nederland nu mee zit en dat is de huidige groep en dan vooral Rutte, Kaag en Jetten naar een of ander ver buitenland verbannen en verbieden dat ze zich nog ooit met de Nederlandse politiek gaan bemoeien.

t.de.jager
t.de.jager16 sep. 2022 - 11:11

Heel simpel die 50% belasting van de energie afhalen.Is iedereen mee geholpen.

rinuszwam
rinuszwam16 sep. 2022 - 10:40

Wat, een mensonwaardig systeem !! Zoals altijd zijn mn de gewone Burgers al weer te dupe ! Terwijl de bewust gecreëerde rijken de dans weer kunnen ontspringen !! Schandalig !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!