Kassa

Kamer bezorgd over mantelzorg in bijstand

05-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_83.jpg
Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA en de SGP, is er niet op gerust dat het kabinet voldoende rekening houdt met mantelzorgers bij ingrepen in de bijstand. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zei dinsdag voorafgaand aan een debat met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) nog vragen te hebben over zijn eerdere toezeggingen over mantelzorgers bij het invoeren van een nieuwe inkomenstoets in de bijstand. Dat geldt ook voor de SGP, die voor het kabinet van belang is voor een meerderheid in de Eerste Kamer.
Financiële problemen
PvdA-Kamerlid Hans Spekman stelde dat veel mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en een Wajong-uitkering ontvangen, vaak thuis blijven wonen en van hun ouders mantelzorg krijgen. Hij vreest voor financiële problemen als de ouders bijstand ontvangen en er vanaf volgend jaar voor deze uitkering wordt getoetst op het inkomen van alle gezinsleden. Dat betekent ook op inkomsten van een meerderjarig inwonend kind.
Uitzondering
De Krom heeft het CDA al eens toegezegd dat een uitzondering wordt gemaakt voor gezinnen waar sprake is van mantelzorg aan ouder of kind. Hierbij geldt dat een gezinslid minimaal een zorgindicatie in de AWBZ heeft van 10 uur in de week. De drie christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en de SGP, zijn echter bezorgd dat mantelzorgers tussen wal en schip vallen als straks een deel van de AWBZ onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) komt te vallen.
Wassen neus
SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf constateerde daarbij dat het kabinet steeds minder onder de AWBZ wil laten vallen. "Wij willen graag voorkomen dat de vrijstelling van de huishoudtoets een wassen neus wordt", aldus Dijkgraaf.
Combinatie
Verder vrezen Sterk en haar ChristenUnie-collega Cynthia Ortega dat mantelzorgers in de bijstand straks alleen worden ontzien als zij de enigen zijn die zorg verlenen. Er moet volgens hen ook een combinatie mogelijk blijven met zorg thuis en zorg dat van buiten wordt ingehuurd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!