'Kale' benzineprijs hier niet extreem
03-07-2009
• leestijd 2 minuten
De 'kale' benzineprijzen, zonder accijns en btw, wijken in Nederland nauwelijks af van die in België en Frankrijk. Duitsland is wel 2 tot 4 cent goedkoper, afhankelijk van de plaats van de benzinepomp. Een gemiddeld hogere verkoop per station verklaart dit verschil. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
In alle landen die onderzocht zijn, liggen de kale prijzen op het hoofdwegennet hoger dan op de andere locaties. Voor minister Maria van der Hoeven zijn de uitkomsten van het onderzoek aanleiding om met de branche van benzineverkopers in gesprek te gaan.
Van der Hoeven denkt dat de concurrentie langs de snelwegen nog steeds niet optimaal is. Uit het onderzoek blijkt dat ook in andere landen de markt gebrekkig werkt en dat overheidsbeleid daarbij een rol speelt.
De minister gaf opdracht tot het onderzoek door Ecorys na aanhoudende kritiek van de Tweede Kamer. De benzineprijzen zouden in Nederland een stuk hoger zijn dan elders, doordat er te weinig sprake zou zijn van concurrentie in ons land.
De onderzoekers hebben gekeken naar de delen van België, Duitsland en Frankrijk, die bij benzine te maken hebben met dezelfde inkoopprijzen als de verkopers in Nederland. In alle landen zijn de prijzen aan het hoofdwegennet hoger dan aan het onderliggend wegennet. Dat heeft ook te maken met de kosten. De stations langs de snelwegen zijn 24 uur per dag open, hebben hogere veiligheidseisen en bieden alle soorten brandstof aan. Verschillen in onder meer milieuwetgeving en huurprijzen kunnen leiden tot verschillen in kosten tussen de landen.
In Nederland zijn de hoogste prijzen gevonden bij tankstations aan het hoofdwegennet die relatief weinig te duchten hebben van prijsconcurrentie in hun omgeving. In België en Duitsland zijn de wetten anders. In België bepaalt de overheid maximumprijzen. In Duitsland schommelen de prijzen meer dan hier, doordat de oliemaatschappijen die veelal zelf bepalen en niet de verkopers. Zij spelen sneller in op prijsveranderingen en op lage prijzen in de omgeving.
De onderzoekers denken dat de markt in Nederland beter zou kunnen functioneren door bij sommige locaties langs het hoofdwegennet te zorgen voor meer concurrentie in de omgeving op het onderliggende wegennet. Daarbij tekenen ze wel aan dat Nederlanders niet graag zien dat in open ruimte benzinestations opduiken.
Bron: ANP