Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kadaster neemt maatregelen om adresgegevens te beschermen

06-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
data datalek hacker 1127

Na het nieuws van het ernstige datalek bij de Kadaster neemt het register nu maatregelen om de adresgegevens van mensen te beschermen. Vanaf medio oktober kunnen veel minder mensen op naam zoeken in het register met informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed. Ook breidt het Kadaster de mogelijkheden uit om persoonlijke gegevens tijdelijk af te schermen bij dreiging.

Op naam zoeken kan beperkt

Vanaf 15 oktober is het alleen voor notarissen, deurwaarders, makelaars en medewerkers van financiële bedrijven of overheidsinstanties mogelijk om op naam te zoeken naar gegevens in het Kadaster. Andere gebruikers moeten hiervoor een individuele aanvraag doen die het Kadaster in behandeling neemt. Zij kunnen slechts per specifiek dossier toegang krijgen tot de functie om op naam te zoeken.

Tijdelijk slot

Personen die kunnen aantonen dat er concrete dreiging is, kunnen daarnaast tijdelijk hun persoonsgegevens in het Kadaster afschermen. Bij bepaalde beroepen, zoals journalisten, rechters of advocaten, is het genoeg om aan te tonen dat er waarschijnlijk sprake is van dreiging.

Balans

Volgens een woordvoerder zijn de maatregelen nodig voor een goede balans tussen het openbaar houden van informatie uit de registers en het beschermen van de privacy van veel mensen. De aanstaande veranderingen staan los van de onthulling van RTL Nieuws over een groot datalek bij het Kadaster. Vorige week bracht het nieuwsmedium naar buiten dat mensen met groot gemak een zakelijk account konden aanmaken voor het besloten deel van het Kadaster, waarna het mogelijk is om miljoenen woonadressen van mensen te doorzoeken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!