Kassa

Kabinet zet taakstrafverbod door voor mensen met publieke taak

14-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
handboeien 1127
Mensen die geweld plegen tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komen er straks in de rechtbank niet meer van af met een taakstraf. Het gaat niet alleen om geweld en agressie tegen politiemensen, brandweer of opsporingsambtenaren, maar ook om bijvoorbeeld medewerkers in de zorg of gevangenissen die ook een publieke taak hebben. Dan zullen daders altijd een celstraf uit moeten zitten, staat in een wetsvoorstel. 
Het kabinet wil dit geweld steviger aanpakken en daar past geen taakstraf bij, laten de ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten. Een wetsvoorstel voor een uitgebreider taakstrafverbod hebben ze dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.​​​​

Meer bescherming

De minister wijzen erop dat mensen met zo'n publieke taak elke dag hun nek uitsteken, de orde handhaven, onder gevaarlijke omstandigheden werken en hulp verlenen of mensen bijstaan in nood en soms acuut levensbedreigende situaties. Omdat hun werk handelend optreden vereist, hebben zij niet de mogelijkheid een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen. Volgens de ministers verdienen zij daarom meer bescherming. 
Voor ernstige zeden- en geweldmisdrijven bestaat er al een verbod op het opleggen van taakstraffen. 

Kritiek van Raad van State

Het wetsvoorstel valt niet in goede aarde bij de Raad van State. Volgens de raad zouden rechters weinig kunnen inspelen op persoonlijke omstandigehden en houden ook weinig ruimte over om bij lichtere vergrijpen andere sancties op te leggen, zoals boetes of een voorwaardelijke celstraf, eventueel in combinatie met een taakstraf.
De raad wijst er daarnaast op dat misdrijven tegen onder meer politiemensen, brandweer of anderen met een publieke taak al strenger worden aangepakt. Het kabinet wil ook dat agressie tegen meer mensen met een publieke taak onder de nieuwe wet valt. In dat geval gaat het ook om mensen in de zorg, zoals artsen en verpleegkundigen, maar ook advocaten en gevangenisbewaarders. Ook bij deze uitbreiding stelt de raad vraagtekens. Het kabinet zou die bepaling moeten bespreken en verduidelijken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!