Binnenkort telt de WOZ-waarde nog maar voor maximaal 33 procent mee bij het bepalen van de huurprijs. Zo hoopt het kabinet dat de prijsstijging in de huursector binnen de perken blijft. Op dit moment geldt er nog geen maximum.
De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. Het is de geschatte marktwaarde van een huis. Op basis van een aantal factoren worden er punten toegekend aan een huurwoning. Bijvoorbeeld de grootte van kamers, maar ook de WOZ-waarde. De huurprijs van een woning wordt gebaseerd op deze punten.
Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33 procent van de punten meetellen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo verwacht het ministerie dat er zo’n 23.000 woningen in de sociale huur kunnen blijven en 15.000 woningen uit de vrije sector kunnen terugkeren naar de sociale huur.
"Deze maatregel zorgt ervoor dat sociale huurwoningen ook echt sociale huurwoningen blijven. Zo maken mensen en gezinnen met een laag inkomen meer kans op een betaalbaar huis", zegt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening.
De maatregel werd al in 2019 bekend gemaakt door het vorige kabinet op Prinsjesdag. De uitvoering daarvan liet nog lang op zich wachten. ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Als de Gemeentelijke- en Waterschapsbelastingen hier ook eens wat beter op in zouden spelen in plaats van de kosten maar weer (dik) te laten stijgen blijft dat voor de mensen met een lager inkomen tenminste ook betaalbaar. Nu wederom een dikke rib uit mijn lijf.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!