Kassa

Kabinet wil vanaf 1 september corona-app landelijk gebruiken

16-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
corona-app 1127
Per 1 september moet de corona-app CoronaMelder worden gelanceerd. Uit een tijdlijn die het ministerie van Volksgezondheid heeft gepubliceerd, blijkt dat de voorgenomen landelijke introductie op die datum gepland staat. 
Voor die tijd worden tests uitgevoerd. De app is vanaf 1 september niet alleen landelijk beschikbaar, maar wordt die ook door de GGD'en ondersteund. De app is een aanvulling op het bron- en contactonderzoek naar mensen die in aanraking zijn geweest met mensen die het virus dragen. Gebruik van de app is vrijwillig.

Waarschuwing via app

Een besmet persoon zal door de GGD gevraagd worden om de app te gebruiken, waarna de app met hulp van de GGD-medewerker op een bepaalde manier zo wordt geactiveerd dat via codes andere app-gebruikers een melding krijgen.
Mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang in de buurt zijn geweest van een persoon die positief is getest op het coronavirus krijgen via CoronaMelder een waarschuwing. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers in het openbaar vervoer zijn. 

Risico omlaag

Onbekenden kunnen door middel van de app gewaarschuwd worden. Dat gebeurt anoniem. De ontvanger van de melding krijgt een advies over de vraag wat het beste is om te doen. De bedoeling is dat door deze waarschuwing het risico omlaag gaat dat mensen onbewust het virus overdragen op anderen. 
De app is een aanvulling op andere maatregelen, stelt het ministerie. Dat betekent dat de 1,5 meter afstand houden, handen vaak wassen en het dragen van een mondkapje in het ov overeind blijven.

Testen in Twente

Momenteel wordt de app getest in Twente, waar wordt gekeken of de app gebruiksvriendelijk is en voldoet aan alle privacy-eisen. Ook privacy-waakhond Autoriteit Persoonsgegevens komt nog met een oordeel over de app.
Er volgt nog een landelijke campagne over de app en het downloaden ervan. ANP 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!