Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil roken op het terras verbieden

30-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_roken
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

'Ontkomen niet aan strengere regels'

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar ,,het zou ook heel wijs zijn'' terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. ,,Ik denk dat we niet ontkomen'' aan strengere regels. ,,We hebben nog best wel een inhaalslag te maken.'' De staatssecretaris wijst erop dat in de Verenigde Staten al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.

'Nationale preventieakkoord'

Blokhuis werkt aan afspraken met maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en de gezondheidszorg over het terugdringen van het roken. In dat 'nationale preventieakkoord' wil hij dus ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

Prijs tabak omhoog

In het akkoord moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het ,,fantastische'' besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen.

Stoppen met roken moet makkelijker

Blokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, ,,maar het pleit is nog niet beslecht''.

'Betutteling ten top'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voornemen van Blokhuis ,,betutteling ten top''. De belangenorganisatie stelt ,,dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden, terwijl er nog niet eens afspraken zijn gemaakt over het aangekondigde verbod op rookruimten''. ANP

Meer over:

gezondheid, roken
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!