Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil huurders in financiële nood tegemoet komen

08-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis_crisis_huurschuld_schuld_t_04.jpg
Het kabinet is van plan om mensen die door een hoge huur financieel in de knel zitten, tegemoet te komen. Het gaat vooral om de groepen die een steeds hogere huur moeten ophoesten terwijl ze geen zicht hebben op meer inkomen en ook te weinig compensatie krijgen via bijvoorbeeld een hogere huurtoeslag.
Woningcorporaties hoeven structureel 200 miljoen euro minder verhuurdersheffing te betalen aan het Rijk. Het kabinet zal dat op Prinsjesdag bekendmaken, bevestigen Haagse bronnen berichtgeving hierover van de NOS. De corporaties zouden dan meer geld overhouden om mensen te kunnen ondersteunen die hun huur niet meer kunnen opbrengen. Het gaat onder meer om mensen die door de coronacrisis financieel in de problemen zijn gekomen.

Woedende oppositie

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vond vanmiddag in de Tweede Kamer tegen een woedende oppositie tegenover zich, die vindt dat de minister niks doet voor huurders, terwijl de huurstijging nu het hoogst is sinds zes jaar. Onder meer PVV, SP en PvdA en GroenLinks stellen dat veel mensen al jaren problemen hebben om rond te komen, omdat hun huur elk jaar verder stijgt. Door de coronacrisis is dit volgens hun alleen maar erger geworden.
Een groot deel van de oppositie wil daarom dat Ollongren de jaarlijkse huurverhoging voor iedereen terugdraait, maar de minister weigert dat. Ook de Eerste Kamer dringt daar al maanden op aan en nam na twee moties hierover uiteindelijk een motie van afkeuring aan. In de senaat is de oppositie in de meerderheid.

Minister: huurder kan regeling treffen

De minister benadrukte opnieuw dat mensen die door de coronacrisis in de knel zitten, een regeling kunnen treffen met hun verhuurder. En de huurverhoging was dit jaar weliswaar hoger dan de afgelopen jaren, maar dit komt vooral door een hogere inflatie, zei Ollongren. Mensen krijgen dan ook vaak een hoger salaris of uitkering als die meestijgt.

Miljarden aan verhuurdersheffing

Sinds 2013 betalen woningcorporaties een belasting over sociale huurwoningen. In de periode 2013-2023 komt dat neer op ruim 16,7 miljard euro aan verhuurdersheffing, omgerekend ongeveer 1,6 miljard euro per jaar.

Er is al lange tijd veel kritiek op de heffing, omdat de corporatiesector daardoor minder geld overhoudt om nieuwe woningen te bouwen. Dat bleek onlangs uit onderzoek van de branchevereniging van corporaties Aedes, de gemeenten en de Woonbond.
Het kabinet komt volgende week met maatregelen voor de huursector, zei Ollongren dinsdag in de Kamer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!